świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Watt » 29 grudnia 2014, 12:43

No cóż... w pełni się po tym podpisuję :!:
Watt

Postprzez toomm40 » 29 grudnia 2014, 13:57

czyi podsumowując-problem leży w tym,że wszelakiej maści firmy produkują tony chłamu, które kupują potem nieznający się na rzeczy konsumenci. chińskie firmy wykorzystują agresywną kampanię reklamową na rzecz LEDów i upychają swoje cudeńka ,gdzie tylko mogą . drugi problem-kto i na jakich zasadach to dopuszcza do sprzedaży . tu jakby już unijna kontrola, dyrektywy oraz normy nie działają ? dziwne...
historia kołem się toczy .podobnie było ze świetlówkami kompaktowymi elektronicznymi oraz typu SL-czyli tymi ze statecznikiem magnetycznym. pierwsze generacje tych lampek renomowanych firm Philips czy Osram były bardzo dobre i doświecały spokojnie deklarowane 10.000 h . wiem, bo sam używałem i przepaliłem sporo takich świetlówek. kosztowały sporo w owym czasie .
no ale jak tylko pojawił się ten cały chiński crap to ceny zmalały , ale i jakość też -wręcz do kwadratu a nawet do sześcianu .
to samo z LEDami. trzeba po prostu wiedzieć co i gdzie kupić .
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 29 grudnia 2014, 17:03

Dokładnie tak.
Tylko jak idę do sklepu po źródło, czy szukam w sieci, to wiem jaką świetlówkę kupić żeby była dobra. Wiem też że jak kupię świetlówke liniową z Ra 60-70 to zapłacę mniej ale robię to świadomie. Jak kupię świetlówkę z Ra90 to zapłacę więcej ale to mój wybór. Cokolwiek wybiorę (tańszą czy droższą) nie przepali mi się ta świetlówka po miesiącu nawet jeśli jest nieznanej firmy, albo znanej ale słabej.
Z Ledami tak nie jest (przynajmniej ja tak to widzę). Jeśli kupię lampkę za 5 PLN, 10 PLN, 20 PLN to otrzymuję towar o nieprzewidywanej jakości i losowych parametrach świetlnych. Na opakowaniu napisane jest to co chcę przeczytać w skrócie: "będzie Pan zadowolony". Jak podłączę do prądu to już mniej jestem zadowolony a po 30-50 dniach źródło przestaje świecić i zadowolenie gwałtownie spada :-). Mało tego, nie czuję się zapewniony że kupując źródło LED za >30 PLN otrzymam towar co najmniej tak dobry jak wymieniona wcześniej świetlówka. Sprzedawcy raczej unikają tematu, nie chcą rozmawiać na temat trwałości i jakości światła bo nie mają o tym bladego pojęcia.
Dlatego piszcie na forum jakie macie doświadczenia ze źródłami i po które warto sięgać. Ja zrobię fotki mojego szajsu celem pokazania czego na pewno kupować nie warto.
Oczywiście w innym dziale bo ten jest o świetlówkach kompaktowych :-).
robert03

Postprzez KaszeL » 29 grudnia 2014, 17:53

robert03 napisał(a):
KaszeL napisał(a):Przecież nie musisz koniecznie jechać do IKEA po te lampki, one są bez problemu dostępne na allegro - na dodatek taniej niż w IKEA. Można, tylko trzeba chcieć.

Już bym to dawno zrobił ale potrzebuję źródła na GU10 a Ikea nie ma specjalnie oferty w tym zakresie. 2W to za mało a 8W.... sam nie wiem. Musiałbym zobaczyć jak to świeci. Nie kupię w ciemno przez internet czegoś czego nie widziałem wcześniej. Kupiłbym gdziekolwiek w necie ale nie wiem co kupić. Prawdopodobieństwo trafienia chłamu jest tak duże że nie chce mi się już w to bawić. Wiadro ledowych elektrośmieci straszy cały czas. Nie mam zamiaru napełniać go dalej :-).

Jeśli potrzebujesz czegoś na prawdę dobrego, to polecam Philips LED Master. Niestety "sklepowa" cena zabija. Kosztują ponad 100zł/sztukę. Piszę w cudzysłowiu, bo to są lampki do użytku profesjonalnego i normalnie nie są dystrybuowane detalicznie. Tutaj: http://allegro.pl/zarowka-led-philips-m ... 45977.html masz w cenie zbliżonej do sklepowej. Tutaj: http://allegro.pl/philips-master-ledspo ... 88844.html sporo taniej. Używam takich kilku i mam same dobre wspomnienia. Obudowa jest metalowa, ciężka, sprawia wrażenie solidności. Świecą bardzo ładnie. Moim zdaniem nieco mocniej niż zastępowany przez nie halogen 50W. Jak trochę poszukasz, to uda ci się wyrwać w cenie około 25 zł/sztukę. Jeśli natomiast potrzebujesz czegoś na szybko, to znowu ledare ikei. Tutaj: http://allegro.pl/ikea-zarowka-led-400l ... 65332.html w cenie akurat bardzo przyzwoitej. Normalnie kosztują po trzy dychy. Niestety o tych zbyt wiele powiedzieć nie mogę. Widziałem tylko w sklepie, świecą znośnie. Jak wygląda ich trwałość, tego nie wiem. Znalazłem jeszcze jedną ciekawą aukcję. Kolejne źródełka Philipsa, tym razem nieco słabsze, bo tylko 4W, ale cena na prawdę atrakcyjna w porównaniu do sklepowej: http://allegro.pl/philips-led-4w-35w-gu ... 48540.html

robert03 napisał(a):Pełna zgoda że żarówy dużo ciągną i słabo świecą. Dlatego od 10 lat ich nie stosuję a każdy Wat w moim domu jest policzony i wiem na co ile prądu idzie :-). Z drugiej strony należy pamiętać iż wyprodukowanie źródła LED i świetlówki kompaktowej kosztuje znacznie więcej energii i surowców niż wyprodukowanie żarówki a po zużyciu odpady świetlówki i LED są szkodliwe dla środowiska znacznie bardziej niż chmura dymu ze spalonego węgla wyprodukowana w wyniku świecenia żarówy. Używanie klimy latem to też szkodliwe dla środowiska działanie itp itd. Zawsze znajdziesz kontrargument :-).

Robert, wystarczy te zużyte świetlówki czy lampki LED oddawać do utylizacji a wtedy możesz zapomnieć o tej szkodliwości. Nie popadajmy w paranoję. Idąc tym tokiem rozumowania, mogę powiedzieć że świetlówki kompaktowe zawierają szkodliwą rtęć a po stłuczeniu takiej w domu masz toksyczną atmosferę przez kilka dni. Przy tym LEDy to istne czyścioszki, prawda?

robert03 napisał(a):Nigdy takich nie kupowałem. Ale też nie kupowałem dobrych marek tak jak robię to ze świetlówkami. 5 lat temu płaciłem około 30-35 PLN za źródło. Ostatnie kupiłem za 20-25PLN.
Jak kupiłem pierwszą świetlówkę kompaktową Philipsa w latach dziewięćdziesiątych to też płaciłem za nią około 55 PLN. Świeci do dziś. Myślałem że z LED'ami będzie podobnie. Niestety lampki kupione za 35 PLN 5 lat temu już dawno, dawno padły :-).Na tym polega różnica. Pierwsze kompakty były drogie i dobre. Pierwsze LED'y były(są) drogie i w większości przypadków nie są dobre.

Po prostu trafiłeś na nieodpowiednie produkty. Machina marketingowa zrobiła swoje i nic się nie poradzi. Trzeba uważać co się kupuje. W latach 90-tych na rynku było ogólnie mniej chłamu - teraz to jest niestety plaga. Trudno o to winić producentów źródełek LED. Ludzie się po prostu przyzwyczaili, że chcą więcej i taniej. Najpierw pojawił się popyt na tanie produkty, dopiero w odpowiedzi na to spadła jakość produktów.

robert03 napisał(a):Tylko skoro tak jest i klient płaci to dlaczego w sklepach powszechnie nie ma świetlówek 9xx ? Jeśli klient będzie miał do wyboru diodę Ra 60% za 20 PLN i diodę z Ra 95 za 60 PLN którą wybierze ? A może ten wybór zostanie mu ograniczony jak diody się rozpowszechnią tak jak stało się to z kompaktami ? Pożyjemy zobaczymy.

Widać chodzisz do złych sklepów. Tam gdzie ja chodzę, obok 865 leży normalnie 965 do wyboru. Kompaktów nie ma, bo takich się po prostu nie produkuje. Zobacz jak ciężko jest dostać świetlówkę kompaktową o barwie 4000K. Jak już trafisz coś innego niż 3000K to najpewniej 6500K. Technologicznie można, ale po prostu się tego nie robi. Inna sprawa, że świadomość klientów w te kwestii jest marna. 98% produktów na rynek konsumencki to źródełka o barwie do 3000K. Dopiero na runku profesjonalnym zaczyna być ciekawie.

robert03 napisał(a):Ja jestem gotów wydać dużo pieniędzy na dobre źródła ale oczekuję w zamian dobrego źródła a nie wiadra elektrośmieci.
Argumenty napisałem w poprzednim poście i podałem przykłady gdzie źródła LED się bardzo słabo sprawdziły. Podałem też przykłady pozytywne na których widać że zaczynają pojawiać się dobre źródła.
Inną sprawą jest że >30 PLN za źródło do mieszkania to chyba już przesada... a może się mylę :-).

Zatem dla Ciebie jest Philips LED Master. Jak kupowałeś tego pierwszego SL'a za 55 zł to miałeś wrażenie, że to przesada? :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Paweł » 29 grudnia 2014, 18:02

Jest coś takiego jak gwarancja. Dobrej jakości produkty mają dłuższą niż rok. Kupujecie badziewie i nie odzyskujecie pieniędzy za wadliwy produkt :?:

Po za tym produkty znanych firm nie zawsze są najdroższe - do wyboru do koloru: http://www.gitmarket.pl/punktowe/?page= ... =price-asc
Pozdrawiam
Paweł

Zdjęcia: 944

Postprzez Watt » 29 grudnia 2014, 18:49

No z pewnością te po 2 zł są najlepsze - to tak jak z kompaktami... :roll:
Watt

Postprzez robert03 » 31 grudnia 2014, 08:27

KaszeL napisał(a):Jeśli potrzebujesz czegoś na prawdę dobrego, to polecam Philips LED Master. Niestety "sklepowa" cena zabija.

Dziękuję za propozycje. Z tego chyba najlepszym wyborem będzie Philips Master tylko że on ma bardzo mały kąt rozsyłu światła bo zaledwie 25 stopni. Za to metalowa obudowa daje wrażenie solidności i trwałości. Ostatnia propozycja pod tym względem rozsyłu jest lepsza bo ma większy kąt wiązki ale za słabo świeci. Generalnie trudny wybór i ograniczony.
Reasumując: zdecydowałem iż wymienię oprawę na inną i zastosuję świetlówkę 14W T5. Światła będzie więcej niż z punktowych lampek LED a przede wszystkim będzie bardziej rozproszone a nie punktowe jak przy reflektorkach.
KaszeL napisał(a):Zatem dla Ciebie jest Philips LED Master. Jak kupowałeś tego pierwszego SL'a za 55 zł to miałeś wrażenie, że to przesada? :)

To było dużo kasy, zwłaszcza że wtedy nie byłem jeszcze samodzielny finansowo i mieszkałem z rodzicami. Ale było mi łatwiej ją wydać ponieważ miałem przekonanie że jest to świetlówka a na podstawie doświadczeń ze świetlówkami liniowymi byłem przekonany że będzie to trwałe źródło światła i długo posłuży. I miałem rację.
Z pierwszymi LED'ami też miałem takie przekonanie na podstawie trwałości LED z elektroniki. Niestety legło ono bardzo szybko w gruzach i póki co nie zostało odbudowane :-).
Dziś gdybym miał wybierać pomiędzy świetlówką za 55 PLN a LED'em za 55 PLN zdecydowanie wybrałbym świetlówkę :-). Albo inaczej. Prędzej zdecydowałbym się na zakup świetlówki kompaktowej 9xx za 150 PLN niż na zakup LED'a za 50 PLN mając na względzie wady i zalety obu rodzajów źródeł.
robert03

Postprzez Marek140 » 7 stycznia 2015, 20:00

Dzisiaj udało mi się dokonać naprawdę dobry interes :P
Obrazek
W Kauflandzie w suwałkach widocznie te osramki nie schodzą, więc przecenili je na 2zł/szt :!:
Jak mi zostanie trochę kaski, to jeszcze ich dokupię, naprawdę warto, zapłon na CIEPŁO.
Lubię dobre brzmienie sprzętu sprzed lat.
Marek140

Zdjęcia: 508

Postprzez Whites86 » 7 stycznia 2015, 20:04

300lm ? słabo, prawie jak świeczka
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 7 stycznia 2015, 20:08

300lm to światło jakie daje przezroczysta żarówka 25W i matowa 15W odpalone razem :mrgreen:
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe