Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Dyskusje na temat linii przesyłowych i dystrybucyjnych oraz stacji transformatorowych

Re: Linie przesyłowe wysokiego napięcia

Postprzez elektryk » 23 lutego 2010, 15:26

A no racja, teraz takie odstępniki bardziej znane jako rozpórki zawiesza się na liniach nn.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez MRP200 » 24 lutego 2010, 08:17

Te odstępniki mają za zadanie utrzymać przewody w wymaganej odległości od siebie, tyle że w różnych liniach wykonane są z różnych materiałów.
W liniach 400 kV odstępniki (nazywane też uchwytami dystansowymi) są metalowe.
Z kolei w liniach nn 0,4 kV wspomniane odstępniki nazywanę są też rozpórkami przeciwzwarciowymi i wykonane są z materiału izolacyjnego. Czasami używa się do tego rur z PCW.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez leon0785 » 21 marca 2010, 01:13

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
leon0785

Postprzez Luk » 1 kwietnia 2010, 15:16

Ładne zdjęcia Leonie :)

A oto moje zdjęcia, które zrobiłem we wrześniu 2009.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawe czy Neon zgadnie gdzie te linie i słupy się znajdują :P
Pozdrawiam, Łukasz
Luk

Zdjęcia: 765

Postprzez leon0785 » 7 kwietnia 2010, 19:18

Luk trzecie zdjęcia jest genialne.
leon0785

Postprzez OBp » 7 kwietnia 2010, 19:49

Potwierdzam :) Fajnie wyglądają linie WN na bardzo wysokich słupach :)
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Postprzez swietlik » 25 czerwca 2010, 21:11

Taki fajny widok...
Obrazek
Zakład Energetyczny Poznań
Rejon Najwyższych Napięć
swietlik

Zdjęcia: 83

Postprzez bartek380V » 27 czerwca 2010, 17:28

Prad jakis mozna policzyc. Bedac na praktyce w ZE Zauwazylem ze linia 110 KV zasila trafo 16 MVA niestety wtedy nie przyszlo mi do glowy aby popatrzec na przyrzady na rozdzielni ale mysle ze nie bez potreby stosuja linki AFL 120 mm 2 i wieksze wychodzi jakies 83 A na WN . zakladajac cos fi 1 . Dociekliwym proponuje zalogowac sie na forum ise.pl i zapytac. Ja podzielilem moc przez napiecie i pierwiastek z 3 ,cos fi 1 nic nie wnosi. Gdyby jednak wynosil 0.9 bo taki podobno ma byc bo bylyby za duze straty mocy czynnej to wtedy prad poi WN wynosi okolo 92A czy to tak duzo???? mysle ze ZE dazy do tefo by prad byl najmniejszy podwyzszajac napiecie bo mieliby za duze straty. Innymi slowy napewno sa normy co do maksymalnego pradu na faze przy danej mocy. Wiec wyzsze nap np. 400KV nie oznacza super wiekszego pradu. Kolo mnie przebiega linia 400 KV z ISKRZYNI KOLO KROSNA NA PODKARPACIU I ZASTOSOWALI TAM TRZY LINKI NA FAZE Z ODSTEPNIKAMI ALE JAKI PRAD TO NIE WIEM. :lol: P:ytanie na sniadanie :D czy ktos wie po co odstepniki i az 3 linki??????????????. Ja wiem ;) ;) ;) ;) ;)
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez elektryk » 28 czerwca 2010, 16:04

bartek380V napisał(a):Prad jakis mozna policzyc. Bedac na praktyce w ZE Zauwazylem ze linia 110 KV zasila trafo 16 MVA niestety wtedy nie przyszlo mi do glowy aby popatrzec na przyrzady na rozdzielni ale mysle ze nie bez potreby stosuja linki AFL 120 mm 2 i wieksze wychodzi jakies 83 A na WN . zakladajac cos fi 1 . Dociekliwym proponuje zalogowac sie na forum ise.pl i zapytac. Ja podzielilem moc przez napiecie i pierwiastek z 3 ,cos fi 1 nic nie wnosi. Gdyby jednak wynosil 0.9 bo taki podobno ma byc bo bylyby za duze straty mocy czynnej to wtedy prad poi WN wynosi okolo 92A czy to tak duzo???? mysle ze ZE dazy do tefo by prad byl najmniejszy podwyzszajac napiecie bo mieliby za duze straty. Innymi slowy napewno sa normy co do maksymalnego pradu na faze przy danej mocy. Wiec wyzsze nap np. 400KV nie oznacza super wiekszego pradu. Kolo mnie przebiega linia 400 KV z ISKRZYNI KOLO KROSNA NA PODKARPACIU I ZASTOSOWALI TAM TRZY LINKI NA FAZE Z ODSTEPNIKAMI ALE JAKI PRAD TO NIE WIEM. :lol: P:ytanie na sniadanie :D czy ktos wie po co odstepniki i az 3 linki??????????????. Ja wiem ;) ;) ;) ;) ;)

Żeby nie było ulotów.
Elektromonter PE
elektryk

Zdjęcia: 1295

Postprzez OBp » 28 czerwca 2010, 16:19

Pod Szczecinem:
Obrazek
Pozdrawiam
OBp

Zdjęcia: 666

Poprzednia stronaNastępna strona