bartek380V napisał(a):Prad jakis mozna policzyc. Bedac na praktyce w ZE Zauwazylem ze linia 110 KV zasila trafo 16 MVA niestety wtedy nie przyszlo mi do glowy aby popatrzec na przyrzady na rozdzielni ale mysle ze nie bez potreby stosuja linki AFL 120 mm 2 i wieksze wychodzi jakies 83 A na WN . zakladajac cos fi 1 . Dociekliwym proponuje zalogowac sie na forum ise.pl i zapytac. Ja podzielilem moc przez napiecie i pierwiastek z 3 ,cos fi 1 nic nie wnosi. Gdyby jednak wynosil 0.9 bo taki podobno ma byc bo bylyby za duze straty mocy czynnej to wtedy prad poi WN wynosi okolo 92A czy to tak duzo???? mysle ze ZE dazy do tefo by prad byl najmniejszy podwyzszajac napiecie bo mieliby za duze straty. Innymi slowy napewno sa normy co do maksymalnego pradu na faze przy danej mocy. Wiec wyzsze nap np. 400KV nie oznacza super wiekszego pradu. Kolo mnie przebiega linia 400 KV z ISKRZYNI KOLO KROSNA NA PODKARPACIU I ZASTOSOWALI TAM TRZY LINKI NA FAZE Z ODSTEPNIKAMI ALE JAKI PRAD TO NIE WIEM.P:ytanie na sniadanie
czy ktos wie po co odstepniki i az 3 linki??????????????. Ja wiem
![]()
![]()
![]()
![]()
Powrót do Linie napowietrzne i kablowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości