Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

oświetlenie wnętrz mieszkalnych

Re: Oświetlenie waszych pokoi/mieszkań

Postprzez jacekk » 22 lutego 2015, 20:08

Whites86 napisał(a):bez przesady ;) właśnie taki kompakt 5000K do 6500K wydaje się najjaśniejszy

U matki w sklepie wisiał kompakt 32W 4U o barwie 6500k. W drugiej oprawie w tym samym pomieszczeniu wisiał 11W "zwykły" kompakt spiralka firmy NoName 8-) i pod nim było zdecydowanie jaśniej. I w dzień i wieczorem... Napisz może o jakie konkretnie chodzi kompakty, bo te co widziałem mimo sporej mocy to nawet do kibla się nie nadawały bo był by problem trafić w klozet, zawsze jakiś półmrok to generuje :lol: Kompakt oczywiście wyleciał (ten 6500k) na jego miejsce trafił Kemot 20-coś wat i teraz jest dopiero jasno.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez robert03 » 22 lutego 2015, 20:16

Watt napisał(a):Miałem w żyrandolu na 5xE27 kuliste kompakty Duluxstar 11W. Dwa świeciły bardziej na żółto, przez co wyróżniały się w żyrandolu. Teraz niestety mój ojciec uparł się, żeby założyć LED (które zresztą wyglądają tam paskudnie), więc kompakty wykręciłem, popatrzyłem na oznaczenia... no i dwa okazały się być wersją 2500K, dla mnie to światło jest beznadziejne, znacznie lepsze jest 827. A te LEDy, co teraz tam są, świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół ;)

No wiesz...
Syn Graphicami się oświetla i pozwolił ojcu na zamontowanie takiego badziewia ? :-) :-) :-)
robert03

Postprzez Whites86 » 22 lutego 2015, 20:23

jacekk napisał(a):
Whites86 napisał(a):bez przesady ;) właśnie taki kompakt 5000K do 6500K wydaje się najjaśniejszy

U matki w sklepie wisiał kompakt 32W 4U o barwie 6500k. W drugiej oprawie w tym samym pomieszczeniu wisiał 11W "zwykły" kompakt spiralka firmy NoName 8-) i pod nim było zdecydowanie jaśniej. I w dzień i wieczorem... Napisz może o jakie konkretnie chodzi kompakty, bo te co widziałem mimo sporej mocy to nawet do kibla się nie nadawały bo był by problem trafić w klozet, zawsze jakiś półmrok to generuje :lol: Kompakt oczywiście wyleciał (ten 6500k) na jego miejsce trafił Kemot 20-coś wat i teraz jest dopiero jasno.

u mnie było znowu na odwrót, wcześniej gdy nieznałęm się na kodach barwowych i niewiedziałem co kupować kupiłem standardowe kompakty 18W 2700K i pod nimi było ciemno jak w dupie, panował taki półmrok musialem się doświetlać różnymi innymi rzeczami by było w miarę jasno, później trafiłem na kompakty Polluxa 20W 6500K i one aż biły po oczach, światła było dużo, gdy odwiedził mnie kumpel to się nawet spytał skad mam takie fajne kompakty , załatwiłem mu kilka do warsztatu do lampki przenośnej bo idealnie nadawały się do oświetlania podwozi samochodów które naprawial na kanale , więc sory, ale jak widze takie teksty że kompakt 11W 2700 świeci dużo jaśniej od np. 23W 6500 mnie po prostu śmieszą, sam mam w domu wiele kompaktów, i żaden kompakt 2700W nie umywa się do 6500 tej samej mocy, no chyba że te 6500K mają przebieg kilkanaście tysięcy godzin :)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 20:36

robert03 napisał(a):
Watt napisał(a):Miałem w żyrandolu na 5xE27 kuliste kompakty Duluxstar 11W. Dwa świeciły bardziej na żółto, przez co wyróżniały się w żyrandolu. Teraz niestety mój ojciec uparł się, żeby założyć LED (które zresztą wyglądają tam paskudnie), więc kompakty wykręciłem, popatrzyłem na oznaczenia... no i dwa okazały się być wersją 2500K, dla mnie to światło jest beznadziejne, znacznie lepsze jest 827. A te LEDy, co teraz tam są, świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół ;)

No wiesz...
Syn Graphicami się oświetla i pozwolił ojcu na zamontowanie takiego badziewia ? :-) :-) :-)

A co mogłem zrobić :?: "LED są takie oszczędne i pobierają 10W zamiast 11W" :mrgreen:
Watt

Postprzez Lampka » 22 lutego 2015, 20:46

Kompakty o barwie około 2500K z żółtym luminoforem w rurze produkował Philips już w 1996 roku ;) Były to modele oznaczone jako Flame (SL Flame, PL Electronic Flame). Te pierwsze w Polsce były w tamtym okresie popularne ze względu na fakt, że kosztowały poniżej 20 zł (jako jedyne wówczas kompakty Philips miały taką niską cenę).
Obecnie w ich miejsce produkowane są modele o kloszu, który z zewnątrz ma kolor czerwony.

Whites86 napisał(a):...później trafiłem na kompakty Polluxa 20W 6500K i one aż biły po oczach, światła było dużo, gdy odwiedził mnie kumpel to się nawet spytał skad mam takie fajne kompakty , załatwiłem mu kilka do warsztatu do lampki przenośnej bo idealnie nadawały się do oświetlania podwozi samochodów które naprawial na kanale

W którym to było roku? ;)
Polux od początku był jedną z lepszych marek chińskich świetlówek kompaktowych, nawet mimo tego, że miały one zimny start. Jeden taki model o mocy 9W wyprodukowany w 2005 roku świeci mi już prawie 8 i pół roku!
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez robert03 » 22 lutego 2015, 20:54

Watt napisał(a):A co mogłem zrobić :?: "LED są takie oszczędne i pobierają 10W zamiast 11W" :mrgreen:

To fakt,
ludziom się miesza w głowach gdy słyszą o oszczędnościach ze stosowania źródeł LED. Często zapominają o tym że jak mają kompakty to zamiana na LED'y nie przynosi wyliczalnych oszczędności w zużyciu energii. Generalnie Ilość światła jaką dają Świetlówki i LED'y do pobieranej przez nie mocy jest porównywalna. Z czasem to się będzie zmieniało na korzyść LED ale to jeszcze trochę potrwa.
I taki ludzik wkręca 10W LED wykręcając 11W świetlówkę, a tymczasem domowe urządzenia na Stand By pracując w trybie ciągłym pożerają, lwią część energii która mogłaby z powodzeniem oświetlić cały dom przez kilka dni w miesiącu a tymczasem idzie na straty bezpowrotnie obciążając rachunek domowy :-).
Ostatnio edytowano 22 lutego 2015, 20:57 przez robert03, łącznie edytowano 1 raz
robert03

Postprzez JeD » 22 lutego 2015, 20:56

Pokaż te ledy watt ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 21:05

To są te LEDy (10W) :arrow: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/10266221/
A były takie świetlówki (11W :mrgreen: ):
Obrazek
I gdzie tu sens ? Kiedy to się zwróci ? Za 10 lat ? 15 ? Rozumiem, jak świetlówki padną, wymienić je na LEDy. Ale sprawne ? Bez sensu :roll: Najgorsze, nie mam na to żadnego wpływu :roll:
Watt

Postprzez toomm40 » 22 lutego 2015, 21:10

Watt, jeżeli to naprawdę 1_słownie jeden_ watt , to to się nie zwróci nigdy w warunkach domowych
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Watt » 22 lutego 2015, 21:15

Tak, to jest aż 1W różnicy... wymiana na LED to oczywiście nie moja decyzja ;)
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Mieszkania i domy