Whites86 napisał(a):bez przesadywłaśnie taki kompakt 5000K do 6500K wydaje się najjaśniejszy
U matki w sklepie wisiał kompakt 32W 4U o barwie 6500k. W drugiej oprawie w tym samym pomieszczeniu wisiał 11W "zwykły" kompakt spiralka firmy NoName

Whites86 napisał(a):bez przesadywłaśnie taki kompakt 5000K do 6500K wydaje się najjaśniejszy
Watt napisał(a):Miałem w żyrandolu na 5xE27 kuliste kompakty Duluxstar 11W. Dwa świeciły bardziej na żółto, przez co wyróżniały się w żyrandolu. Teraz niestety mój ojciec uparł się, żeby założyć LED (które zresztą wyglądają tam paskudnie), więc kompakty wykręciłem, popatrzyłem na oznaczenia... no i dwa okazały się być wersją 2500K, dla mnie to światło jest beznadziejne, znacznie lepsze jest 827. A te LEDy, co teraz tam są, świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół
jacekk napisał(a):Whites86 napisał(a):bez przesadywłaśnie taki kompakt 5000K do 6500K wydaje się najjaśniejszy
U matki w sklepie wisiał kompakt 32W 4U o barwie 6500k. W drugiej oprawie w tym samym pomieszczeniu wisiał 11W "zwykły" kompakt spiralka firmy NoNamei pod nim było zdecydowanie jaśniej. I w dzień i wieczorem... Napisz może o jakie konkretnie chodzi kompakty, bo te co widziałem mimo sporej mocy to nawet do kibla się nie nadawały bo był by problem trafić w klozet, zawsze jakiś półmrok to generuje
Kompakt oczywiście wyleciał (ten 6500k) na jego miejsce trafił Kemot 20-coś wat i teraz jest dopiero jasno.
robert03 napisał(a):Watt napisał(a):Miałem w żyrandolu na 5xE27 kuliste kompakty Duluxstar 11W. Dwa świeciły bardziej na żółto, przez co wyróżniały się w żyrandolu. Teraz niestety mój ojciec uparł się, żeby założyć LED (które zresztą wyglądają tam paskudnie), więc kompakty wykręciłem, popatrzyłem na oznaczenia... no i dwa okazały się być wersją 2500K, dla mnie to światło jest beznadziejne, znacznie lepsze jest 827. A te LEDy, co teraz tam są, świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół
No wiesz...
Syn Graphicami się oświetla i pozwolił ojcu na zamontowanie takiego badziewia ?![]()
![]()
Watt napisał(a):Miałem w żyrandolu na 5xE27 kuliste kompakty Duluxstar 11W. Dwa świeciły bardziej na żółto, przez co wyróżniały się w żyrandolu. Teraz niestety mój ojciec uparł się, żeby założyć LED (które zresztą wyglądają tam paskudnie), więc kompakty wykręciłem, popatrzyłem na oznaczenia... no i dwa okazały się być wersją 2500K, dla mnie to światło jest beznadziejne, znacznie lepsze jest 827. A te LEDy, co teraz tam są, świecą na barwę 1800K, ale to już szczegół
Whites86 napisał(a):...później trafiłem na kompakty Polluxa 20W 6500K i one aż biły po oczach, światła było dużo, gdy odwiedził mnie kumpel to się nawet spytał skad mam takie fajne kompakty , załatwiłem mu kilka do warsztatu do lampki przenośnej bo idealnie nadawały się do oświetlania podwozi samochodów które naprawial na kanale
Watt napisał(a):A co mogłem zrobić"LED są takie oszczędne i pobierają 10W zamiast 11W"
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość