świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez ousd » 11 sierpnia 2012, 18:30

Niestety, z ciekawosci rozebralem, obudowe wywalilem, rurki tez, uklad gdzies mam ale posialem :evil:
ousd

Postprzez lumix26 » 2 września 2012, 11:29

Philips EcoAmbiance 11W - ciepły start
Ciekawe jak z żywotnością wyjdzie ten produkt chiński - rok już mam - czas pokaże ;)
Obrazek
Obrazek
Start
Obrazek
Obrazek
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Lampka » 2 września 2012, 22:31

Jeżeli ma ktoś z was poczciwe Circoluxy Osrama, z tej starszej generacji z rurką T8, to nie ma sensu wyrzucać ich, gdy rurka się zużyje. Okazuje się, że można ją w bardzo prosty sposób wymienić i zastąpić kupną kołową świetlówką 22w. Znalazłem ostatnio Osrama Circoluxa z 1993 roku, który miał taką wymienną rurkę i ta rurka prześwieciła w tym Osramie, jako wymienna, ze 12 lat :!: Elektronika w tych kompaktach jest dobrej jakości, szczególnie we wcześniejszych seriach, które miały do tego ciepły start.
Dlatego nie polecam wyrzucać tych drogich lamp, gdy rurka się zużyje, bo łatwo można je naprawić :)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez JeD » 19 września 2012, 21:04

Wczoraj kupiłem dwa Osramki 13 w o barwie cool white [4000k].
Jest też różnica bo jest jeden rosyjski a jeden Chinski, zainteresowałem się tematem i postanowaiłem przedstawić różnice na początku jak wyglądają :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Róznice :
Rosyjski - ma zimny zapłon, a chiński ciepły
Rtęć w Chińskim 2.9 mg a w rosyjskim 2.8mg.
Ruski ma 780 lm, i ma 13w. w przeliczeniu na 63w. chiński ma 720 lm i ma 13 w. w przeliczeniu na 59 w. (ciekawostka jest ich dziesiątki w obi w lublinie a jedne był tylko chiński ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez litak1 » 19 września 2012, 21:13

Ciekawa jest różnica światłości, pewnie dlatego że świetlówki z ciepłym startem posiadają termistor, który w czasie normalnej pracy jest mocno rozgrzany (musi być aby nie stanowił znikomej rezystancji) i może ta niewielka ilość energii jest tracona na jego podgrzewanie a tym samym zmniejszenie wydajności .
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez trojmiejski » 19 września 2012, 21:14

Przy okazji przypomnę jak świecą Osramy o tej barwie:
Obrazek

Obrazek
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Lampka » 19 września 2012, 22:02

Widzę, że ta chińska jest z grudnia 2010 roku ;) U ruskiej ciężko doczytać.
Dziś do Leory Merlin, w którym chwilowo pracuję, przyszła dostawa nowych Osramów - kompaktów i liniowych T8. Były w większości z kwietnia, czerwca i lipca tego roku, ale do niedawna na półkach wystawiano jeszcze serie z końca 2009 roku :P
Jak mają ciepły start, to na pewno poświecą trochę dłużej. Znalazłem dziś też zużytego kołowego Osrama Circolux EL, wyprodukowanego w październiku 1994 roku. Tyle lat prześwieciła i dopiero padła... :)
Lampka

Postprzez CDM » 20 września 2012, 21:05

Lampka napisał(a): Znalazłem dziś też zużytego kołowego Osrama Circolux EL, wyprodukowanego w październiku 1994 roku. Tyle lat prześwieciła i dopiero padła... :)

To nic dziwnego. Producenci dopiero wiele lat później nauczyli się,że aby się utrzymać na rynku, trzeba produkować buble, które będą wymieniane trzy razy częściej, niż takie, o których wspomniałeś. W tamtych latach można było spotkać jeszcze całkiem solidne lampy (np świetlówki Ecotone, o których niedawno rozmawialiśmy). Ja używam jeszcze gdzieniegdzie świetlówek OSRAM 36W, które przyjechały z RFN w latach 80tych :!:
Brak czasu....
CDM

Zdjęcia: 226

Postprzez Lampka » 21 września 2012, 17:32

Ta różnica co do trwałości dawniej i dziś jest widoczna u wszystkich niemal typów lamp ;)
Pod koniec 1998 roku Osram i Philips wprowadzili "tanie" kompakty typu Economy, takie bardziej marketowe, aby wpasować się w rynek zalewany coraz bardziej chińszczyzną i wtedy właściwie zaczęło się takie wyraźne pogarszanie trwałości u kompaktów. Przestano wkładać PTC do podgrzewania skrętek w elektronice, przez co pojawiały się im czarne okopcenia i to tym bardziej skracało ich żywotność. Swego czasu u tanich kompaktów Philipsa także istaniał pewien podział trwałości, polegający na tym, że niektóre modele z serii Economy miały przewidzianą trwałość 3 lata, a inne 6 lat. I w tych 3-letnich nie było podgrzewania skrętek, natomiast u 6cio letnich PTC nadal instalowano, jeszcze do 2000 roku ;)
Lampka

Postprzez trojmiejski » 24 października 2012, 18:36

Gdyby ktoś był zainteresowany, w Leroy Merlin można kupić Osramy 840 w wersji 3U oraz Lexmany 842 i 865.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe