świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez ousd » 24 października 2012, 20:49

Dziwne jest lobby producentów świetlówek. 2500k i 2700k produkują we wszystkich możliwych kształtach (spiralki, u-kształtne, różne dekoracyjne), a 4000k produkuje Osram i tylko w postaci spiralki, a 6500k Philips i to tylko spiralki i u-kształtne. A takie spiralki 4000k najmniejsze nie chcą wejść do mojej lampki Polam-Pułtusk :evil:
ousd

Postprzez trojmiejski » 24 października 2012, 21:07

Właśnie, że w Leroy Merlin widziałem Osramy 4000K u-kształtne za 21 zł, aczkolwiek fakt, że brak różnych kształtów dekoracyjnych.
http://www.leroymerlin.pl/szukaj.html?q ... l%C3%B3wka
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez IndustrialStalker » 29 października 2012, 00:24

Barwy kompaktów to dramat. Jak zwykle producent i sklepikarz wiedzą lepiej. Ludzie narzekali na dziwne światło to teraz mamy w marketach 1000 różnych świetlówek, wszystkie 2700K.
Decyduje większość a nie klient wymagający. Na rynku spożywczym jest to samo. Znajdźcie napój bez cukru i bez słodzika(albo owocowy jogurt) i niech to nie będzie woda ani piwo... Marze o energetyku o mało słodkim energetyku i na marzeniach się skończy. Na zimne kompakty też nie ma co liczyć :cry:
https://www.facebook.com/object77b
IndustrialStalker

Zdjęcia: 76

Postprzez DarekG » 30 października 2012, 09:52

No właśnie też ubolewam nad tym że w większości sklepów nawet budowlanych 95% kompaktów to barwa 827 :evil:
Ja też chciałbym kupować kompakty o barwach 4000k czy 6500k bo są miejsca gdzie wolał bym taką barwę niż 2700k. Przynajmniej barwa 4000k mogła by być popularniejsza. I tak wole stosować świetlówki liniowe niż kompakty ale czasem kompakt np. o barwie 6500k też by się przydał.
Miłośnik świetlówek liniówek i opraw ulicznych ;)
DarekG

Zdjęcia: 162

Postprzez ousd » 30 października 2012, 17:23

JA nie mam wyjścia... udało mi się zdobyć tego daylighta 15w a szkoda walnąć w kąt oprawę z IKEI która może z rok... Ale jej zaleta to szklany klosz :)
ousd

Postprzez Lampka » 3 listopada 2012, 18:04

A ja tam widzę, że kompaktów o barwie np. 4000K pojawia się coraz więcej. Ostatnio trafiły mi się 2 jakieś chińskie, które dają ładne 4000K. Są to jakieś anonimowe, ale fajnie świecą. Poza tym na bazarach i w chińskich sklepach od lat prawie wszystkie spotykane tam kompakty są w dziennej barwie, rzadsze są w ciepłej. Z ich trwałością jest różnie (jak z resztą przystało na cenę 3 zł od sztuki), ale potrafią i z rok podziałać. Świetlówki takie w barwie 2700K są jedynie bardziej eksponowane przez producentów i stąd więcej się ich widzi. W Castoramie i niektórych innych marketach można też spotkać dzienne świetlówki firmy Polux. W przypadku niektórych firm dzienna barwa była początkową, tzn. pierwsze partie danej firmy miały dzienną barwę, a później kontynuacja była w ciepłej. Dla przykładu w Carrefourze gdzieś około 2002 roku pojawiły się kompakty Power-Lux (tanie, marki własnej, do dziś w sprzedaży) i pierwsze ich partie miały dzienną barwę. Podobnie w Tesco wiosną 2004 roku pojawiły się kompakty Ziko (też tanie za 3 zł), z których także pierwsze były dzienne, a kolejne dosyłane partie już w ciepłej barwie.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez trojmiejski » 3 listopada 2012, 18:33

Raz u mnie w domu był jakiś dzienny (nikt wtedy nie wiedział jak czytać oznaczenia barw) kupiony bardzo tanio, lecz Ra miał fatalne i działał tylko 3 tygodnie. Przez niego, zanim wkręciłem w pokoju Osrama 840 musiałem domowników długo przekonywać, że nie ma takiej zależności, iż im wyższa temperatura barwowa tym gorsze oddanie barw.
trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez ousd » 3 listopada 2012, 18:39

Lampka, to dobrze że produkują dużo tych kompaktów dziennych. Ale weź pod uwagę fakt, że taka u-kształtka albo spiralna świetlówka nie wejdzie do lampki przeznaczonej na żarówki świecowe lub kulki. Oczywiście w barwie 825/7 jest milion różnych kształtów, tylko że mi taka barwa nie odpowiada ;) . Jak zajrzysz do tego wątku :arrow: www.lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=49&t=3670 to zobaczysz tam różne żyrandole przeznaczone do żarówek matowych. I zepsujesz estetykę takiego żyrandola przez takie kompakty jak u-kształtne czy spiralka. Jak ja mam lampkę Polam-Pułtusk na świeczki to nijak tam idzie wcisnąć najmniejszą spiralkę 4000k. A w barwie 827 jest milion rozmiarów świeczek osłoniętych mlecznym kloszem. Chyba będzie trzeba zamontować LED 865 :roll:
ousd

Postprzez Lampka » 3 listopada 2012, 19:14

Brakuje rzeczywiście kompaktów w kloszach z inną barwą, ale producenci takie robią, co można zobaczyć np. we Włoszech. Tam już od lat przyjęły się wszystkie barwy, od 2700K do 6500K. Szczególnie dużo spotykanych jest tam świetlówek firmy Leuci (przynajmniej na południu Włoch, gdzie ja byłem). Widziałem tam dużo kompaktów w kulistym kloszu, albo o kształcie żarówki.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez ousd » 3 listopada 2012, 19:59

Cholera i okazuje się że na zdrowym oświetleniu jest mnóstwo kompaktów dekoracyjnych 865 :roll: , na dodatek z dostępnością A
PS. Te dostępności na zdrowym oświetleniu prezentują się tak:
A - towar znajduje się w magazynie "sklepiku" i po otrzymaniu zamówienia będzie on od razu wysłany. Wyjątek stanowi sytuacja, gdy ilość na s tanie magazynowym będzie mniejsza niż ilość zamówiona. Wtedy klient zostanie o tej sytuacji powiadomiony przez e-mail i będzie on mógł zdecydować co dalej zrobić, np. czekać na uzupełnienie stanu magazynowego i wtedy wysyłkę, zmianę wielkości zamówienia, wysyłkę najpierw tego co jest w magazynie a później reszty lub inne rozwiązania.
B - towar znajduje się w magazynie producenta (lub dostawcy) i będzie on natychmiast zamówiony dla klienta. Klient natomiast zostanie powiadomiony przez e-mail o przewidywanym terminie realizacji zamówienia i będzie on mógł wyrazić swoją chęć lub niechęć czekania na zamówienie również poprzez zmianę zamówienia.
C - towar jest produkowany dopiero po wpłynięciu zamówienia. O przybliżonym czasie dostawy klient zostanie powiadomiony przez e-mail i będzie wtedy miał możliwość ustosunkowania się do tego terminu, również poprzez zmianę zamówienia.
ousd

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe