świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Whites86 » 3 maja 2014, 11:41

ja się dziwie że ciotka od razu nie pozbyła się tego apollo, to jest najgorszy kompakt jaki w życiu miałem okazje "świecić"
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez Lampka » 4 maja 2014, 22:29

Osram Dulux EL Longlife, to już klasyk - produkcja w październiku 1999 roku :D A spirala prawie o 10 lat nowsza - z czerwca 2009 roku :)

Apollo domigaj do końca - powinno to trwać kilka minut.

Natomiast MAX-LUX, to dość ciekawe kompakty. Chińskie i o podłej barwie światła, ale są dość ciekawe jeśli chodzi o działanie. Często pod koniec trwałości zachowują się zupełnie, jak te na klasycznym układzie - świecą z drżeniem światła i gasną co chwilę :) Właśnie z działki przywiozłem pudło takich - były też marki Power-Lux, Neostar i Maxon i zamierzam obadać, co w nich padło. Myślę, że mimo mięsnej barwy, warto go zachować na pamiątkę, bo obecnie tej wersji już się nie robi (są nieco porzadniejsze w wykonaniu i dostępne w Carrefour, choć barwa światła ta sama). Dzienną barwą świeciły tylko początkowe serie, które obecnie są o wiele rzadsze, niż późniejsze :)

Co ciekawe, IDENTYCZNE układy elektroniczne, jak Max-lux, nie różniące się dosłownie niczym, miały też kompakty marki Nippon, dostępne kilka lat temu w chińskich sklepach i na bazarach :P Z wyglądu inne, ale elektronika ta sama.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 17 maja 2014, 21:10

Czy spotkał się ktoś kiedyś ze świetlówkami marki Światło Plus :?: Niewiele mi mówi ta marka, mam ostrzałkę do noży Power Plus, a mój dziadek miał kosiarkę marki Ogród Plus, a logo każdej z tych marek było podobne, tylko z innym napisem (tzn. Power, Światło, czy Ogród):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Tak świecą (jak na 827 ładne światło):
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obie pojechały do mnie na działkę, jedna jest już wkręcona w WOSie, a druga czeka na swoją kolej.
Jeszcze dodam, że te świetlówki pochodzą z domu, w którym kiedyś mieszkał mój dziadek. Te świetlówki zostały kupione gdzieś w 2008-9 roku, i świeciły w takich maleńkich zwisach na suficie.
Kiedyś zamiast tych świetlówek były zwykłe Piły 60W. Ten dom został zbudowany pod koniec lat 90., a przewody w ścianach z tego co pamiętam to YDYt :P . I jedna z tych sześćdziesiątek w tym zwisie była złośliwa, tzn. po jakimś czasie świecenia sama gasła, a po jakimś czasie znów się zapalała :mrgreen: . Co więcej, to wina żarówki, bo po wkręceniu tych kompaktów problem zniknął :mrgreen: .
Watt

Postprzez JeD » 17 maja 2014, 21:12

jedną zostaw jako ciekawostkę.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 17 maja 2014, 21:15

Jak będę na działce to przywiozę. W każdym razie nakupiłem dziś w Juli kompaktów Anslut, po 1 aby zmniejszyć trochę pobór mocy, a po 2 w ramach testu tych świetlówek.
I jeszcze jedno, świetlówka z niemieckich zakładów Osrama, ale chyba jakaś produkcja na zamówienie, bo nie ma nigdzie znaku Osram (ją też dostałem od dziadka):
Obrazek
Porównanie z Osramem z podobnego okresu:
Obrazek
Obie świetlówki są już powkręcane na działce.
Watt

Postprzez JeD » 17 maja 2014, 21:20

Oj one były nie do zarąbania. I ładna barwa. ;)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 17 maja 2014, 21:28

Niemiecka produkcja :D
Watt

Postprzez famabud » 17 maja 2014, 22:45

Oj tak, u mnie siedzi taka o mocy bodaj 13W, ma ponad 10 lat i nie chce zdychać. :)
Light is life
famabud

Zdjęcia: 1074

Postprzez Lampka » 18 maja 2014, 14:49

Światło Plus to marka świetlówek dostępna w marketach Nomi. W przeszłości świetlówki te nazywały się po prostu Nomi, potem też Eco Nomi, a w 2002 roku obok tejże marki pojawiły się też kompakty właśnie owej marki Światło Plus, jako równoległy produkt. W tamtym czasie produkował je ten sam wytwórca, co modele Eco Nomi, potem modele dla marki Eco Nomi zaczęło produkować Apollo. Natomiast kompakty Światło + produkował cały czas ten sam wytwórca, co dotychczas. Co ciekawe, modele marki Światło + produkuje ten sam chiński zakład, który w latach 90 wytwarzał jedne z pierwszych tanich kompaktów dostępnych w Polsce, marki Luxtek a obecnie robi m.in większość serii modeli Osram Value, czy też rurkowych modeli GE.

Natomiast te niemarkowe modele, rzeczywiście robił Osram, w swojej niemieckiej fabryce (i nie tylko) ale jako tanie podrzędne marki, np. Neolux, Kess, Orbis, czy tzw. Osram Dulux EE, umieszczone nawet we własnym katalogu z 2000 roku.
Modele Dulux EE pakowano w białe pudełka (podczas, gdy inne w zielone - nie mylić z szatą graficzną pudełek do połowy lat 90-tych, gdy wszystkie były białe), z czerwonym napisem "Osram" na pudełku oraz układzie danych takim samym, jak na pozostałych pudełkach kompaktów Osram, ówcześnie robionych. Była to seria kompaktów o najniższej dedykowanej trwałości, 6000h, choć w rzeczywistości szły na tym samym poziomie, co Osram Dulux EL Economy, które miały dedykowaną trwałość 8000 h / 6 lat.
Modele Neolux i innych tanich podrzędnych marek, były dokładnie tymi samymi wyrobami, bez opisanej marki na świetlówce (tylko napis "Electronic Energy Saver" i inne dane techniczne oraz numer 2817 na dole napisu), ale pakowane w pudełka odpowiednie dla danej marki. Bardzo podobne nadruki, mimo innego stylu wykonania samych świetlówek, można zauważyć też na wczesnych kompaktach Ansmann oraz niektórych innych kompaktach marek powiązanych w jakiś sposób z Osramem.
Ostatnio edytowano 19 maja 2014, 20:52 przez Lampka, łącznie edytowano 1 raz
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Watt » 18 maja 2014, 15:27

A czy te kompakty Światło Plus są nadal produkowane :?: Bo w Łodzi nie ma Nomi :roll:
A te niemarkowe z fabryki Osrama są tak samo dobre co zwykłe Osramy ;) Ich największą wadą jest brak otworów wentylacyjnych :roll: Bo te Światło Plus mają bardzo duże to otwory, co wróży ich długą trwałość :)
Watt

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe