świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez toomm40 » 27 grudnia 2014, 23:02

Watt napisał(a):To ja zaczynam robić zapasy kompaktów i świetlówek liniowych...

albo kup dobrej jakości lampy LED
ps. ja zapasy już dawno zrobiłem :D
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Zdjęcia: 0

Postprzez Watt » 27 grudnia 2014, 23:03

toomm40 napisał(a):albo kup dobrej jakości lampy LED

NIE :twisted:
Watt

Postprzez toomm40 » 27 grudnia 2014, 23:42

no to masz do wyboru świetlówki T5 lub T8 9xx albo 8xx. względnie kompakty 8xx albo powrót do światła żarowego ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez Watt » 27 grudnia 2014, 23:45

Ja już i tak odcinam się od źródeł z gwintem Exx, co wkrótce pokażę w wątku "Oświetlenie waszych pokoi" :D
Watt

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2014, 00:52

qba napisał(a):Tylko jak się kompakty pojawiły w Polsce w sprzedaży, to mimo ceny były dobre jakościowo i potrafiły po kilkanaście lat świecić,

No nie żartuj. Pamiętam, jak z rodzicami liczyłem opłacalność zakupu pierwszej SL Philipsa. Nie pamiętam ile ona kosztowała, ale zdaje się, że było ponad pół miliona wtedy jeszcze starych złotych. Policzyliśmy, że oszczędność na prądzie zwróci nam koszt zakupu po 22 latach? Jakieś takie absurdziki wychodziły. Także nie, nie zawsze tak było, że można było dostać kompakt za 5zł :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez JeD » 28 grudnia 2014, 00:54

Watt napisał(a):
toomm40 napisał(a):albo kup dobrej jakości lampy LED

NIE :twisted:

KUBA, sam mówiłeś o tym, że jak LED to tylko dobrej jakości. A teraz jakieś cyrki, chłopie wyluzuj. :)
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez Watt » 28 grudnia 2014, 00:57

Ale teraz to już wątpię, czy są gdzieś LED dobrej jakości :roll:
Watt

Postprzez JeD » 28 grudnia 2014, 01:00

Watt napisał(a):Ale teraz to już wątpię, czy są gdzieś LED dobrej jakości :roll:

Kaszel, opisał sytuacje o LED-ach w Ikei. Myślę, że ma rację. W dodatku Amisiek o tym LED-zie z biedronki też mi dał do myślenia. Nikt Mi, Tobie nie nakazuje oświetlać się LED-ami, ale jak już komentujesz to komentuj tak by była w tym prawda, bo czyta nas wiele osób i po tym wyciągają wnioski.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez KaszeL » 28 grudnia 2014, 01:03

Watt napisał(a):Ale teraz to już wątpię, czy są gdzieś LED dobrej jakości :roll:

Tu masz recenzję: http://www.olino.org/us/articles/2013/1 ... m-dimmable tego LEDa z IKEA. Znajdź mi teraz recenzję kompaktu, który będzie miał podobne parametry, choć trochę porównywalne parametry. Tylko bez ściemniania tym razem. Ta żarówa kosztuje 25pln na allegro.
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez jacekk » 28 grudnia 2014, 01:12

Podejrzewam że niedługo będzie coś takiego jak z żarówkami kiedy pojawiło się więcej kompaktów. Coraz podlejsza jakość... Już to widać bo wydaje się że ceny kompaktów osiągneły swoje minimum, tak jak kiedyś żarówk a i większość z tanich kompaktów w przeciętnych warunkach żyje rok, może troszkę więcej. Diodek będzie coraz więcej, tego się już zatrzymać nie da. I znów będą dostępne badziewne wynalazki z plastikowym radiatorem jak i te droższe z prawdziwego zdarzenia. Ale niestety, większość tego co się da kupić w przeciętnym sklepie jest co najwyżej średniej jakości. Kupić coś lepszego to już trzeba użyć albo internetu albo szukać dobrego sklepu...
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe