świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez qba » 29 marca 2015, 21:11

Lampka napisał(a):No tak, na ebaju można je czasem spotkać, podobnie jak SL ;) Tam obywatele mieli więcej takich różnych ciekawostek, niż u nas, gdyż tam kompakty upowszechniły się znacznie wcześniej, niż u nas. Nawet na niemieckim rynku można było spotkać rurkowe magnetyczne kompakty, w wersji 2U, produkcji chińskiej, które sprowadzała firma Conrad. Na polskim rynku z takich dziwnych lub tanich chińskich kompaktów z lat 80/90 można było spotkać tylko tyle, ile ludzie przywozili ich zza granicy, co było dość modne w latach 90-tych, szczególnie na początku.
To może ten dziennej barwy kompakt 2U, który widziałem ok 1994r to był jakiś przywieziony chińczyk?
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez Lampka » 30 marca 2015, 00:28

Z pewnością, wtedy na rynku krajowym tanie kompakty były rzadkością i częściej pojawiały się importowane z zachodu (a tam byly znów importowane przez miejscowe firmy m.in z Chin). Jednymi z pierwszych firm, jakie w Polsce zaczęły sprowadzać tańsze kompakty, była Tronica (od początku sprowadzała kompakty pod marką Brilux), a także Kania (sprowadzając w tamtym okresie kompakty marki Luxtek, a potem Cormlux, Stltek, Firefly, czy - aż do czasu obecnego - Kanlux). Pod koniec lat 90-tych nastąpił szybszy rozwój w tej dziedzinie i tanich chińskich kompaktów zaczęło pojawiać się u nas coraz więcej (również ze względu na fakt, że przybywało marketów wielkopowierzchniowych, które wprowadzały własne marki handlowe, np. Max-Lux, Power-Lux w sieciach Geant, Carrefour itp).
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 11 maja 2015, 22:42

Reklama kompaktów OSRAM Dulux, emitowana często w TVP jesienią 1992r. Szkoda, że bez dźwięku. Reklama robiona w Polsce - te dwie białe, porcelanowe lampki nocne na początku są na pewno polskiej produkcji, a i żarówka na wstępie wygląda jak stary Polamp.
https://www.youtube.com/watch?v=Sz9qUcV0POA
qba

Postprzez Lampka » 13 maja 2015, 20:51

Ja pamiętam reklamę świetlówek kompaktowych gdzieś z połowy lat 90-tych, chyba też marki Osram :) Byłem wtedy mały, ale pamiętam z tej reklamy jakieś hasła, że dzięki mniejszym rachunkom za prąd, można tą świetlówkę zostawić włączoną na całą noc, np. jak ktoś lubi spać przy świetle i ogółem, że są energooszczędne :P Wydaje mi się, że chodziło tam o kompakty Dulux EL, więc musiałby być to Osram, ale głowy nie dam, bo Philips też reklamował świetlówki kompaktowe jakoś w tym czasie w TV.
Lampka

Postprzez qba » 13 maja 2015, 21:00

Była też reklama, której akja działa się w jakiejś starej bibliotece, gdzie mysz przypadkiem załącza światło i planety z makiety układu słonecznego zaczynają krążyć dookoła kompakta Osram Dulux 3U.
qba

Postprzez Lampka » 13 maja 2015, 21:16

qba napisał(a):Była też reklama, której akja działa się w jakiejś starej bibliotece, gdzie mysz przypadkiem załącza światło i planety z makiety układu słonecznego zaczynają krążyć dookoła kompakta Osram Dulux 3U.

Chyba tą reklamę z planetami też kojarzę ;)
Wydaje mi się, że po 2000 roku kompakty już się prawie nie reklamowały w TV - o ile kojarzę, tylko raz, jakieś 5-6 lat temu Osram emitował przez jakiś czas krótką reklamę swoich wyrobów.

Fajnie byłoby znaleźć te stare reklamy z lat 90-tych, jak kiedyś próbowałem szukać na YT, to nie znalazłem zbyt wiele niestety. Philips na pewno też się reklamował, bo na starej ulotce reklamowej z pudełka świetlówki kompaktowej z 1995 roku jest wzmianka o reklamie w TV.
Lampka

Postprzez jacekk » 16 czerwca 2015, 22:12

Kupiłem dziś coś takiego co nazywa się Osram Duluxstar Mini Twist (oczywiście Made in China). Moc 23W, niby 1600 Lm, ale w barwie Cool Daylight, czyli z tego co pisało na opakowaniu wychodzi 865. Nie wiem ile musiał bym ich wkręcić żeby było jasno :?: Ikea o jasności 1000Lm, ale ciepłej barwie zdaje się świeci o wiele jaśniej niż prawie dwa razy jaśniejsza, nowa lampa. Do światła Osrama żadnych zastrzeżeń pod względem jakości nie mam, wali po gałach tak jak na 1600 Lm przystało, ale widzę że w pozycji kiedy spiralka jest na dole to długo ona nie pożyje, grzeje się to wręcz pierońsko a mam wrażenie że i też troszkę... Pachnie przegrzaniem. To tak na przestrogę ;)
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez toomm40 » 16 czerwca 2015, 22:47

dla mnie era świetlówek kompaktowych elektronicznych już dawno się skończyła
dobre były tylko początki produkcji kompaktów przez Osrama i Phlipsa.
w zasadzie powinni wycofać te świetlówki, zamiast T12 ;)
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez JeD » 16 czerwca 2015, 22:53

jacekk napisał(a):Kupiłem dziś coś takiego co nazywa się Osram Duluxstar Mini Twist (oczywiście Made in China). Moc 23W, niby 1600 Lm, ale w barwie Cool Daylight, czyli z tego co pisało na opakowaniu wychodzi 865. Nie wiem ile musiał bym ich wkręcić żeby było jasno :?: Ikea o jasności 1000Lm, ale ciepłej barwie zdaje się świeci o wiele jaśniej niż prawie dwa razy jaśniejsza, nowa lampa. Do światła Osrama żadnych zastrzeżeń pod względem jakości nie mam, wali po gałach tak jak na 1600 Lm przystało, ale widzę że w pozycji kiedy spiralka jest na dole to długo ona nie pożyje, grzeje się to wręcz pierońsko a mam wrażenie że i też troszkę... Pachnie przegrzaniem. To tak na przestrogę ;)

Mi świeci 3 rok :D z zimnym zapłonem 13W :P
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez jacekk » 23 sierpnia 2015, 23:15

jednak fajna ta kompkatówka jest. W domu daje radę, ale ma pewną wadę. Cicho sobie brzęczy w takt 50Hz. W większości zastosowań to w niczym nie przeszkadza, ale w nocy gdy ślęczy się nad czymś w ciszy i skupieniu to "bzzzzzzz...." trochę dokucza. Więc z ciekawości wkręciłem ją do kulki która sobie oświetlam taras i okoliczny drzewostan gdzie sprawdza się wręcz znakomicie. Ale okazuje się że noca do światła zlatują się ćmy i inne mniejsze paskudne robale co nie dziwi, ale pewien gatunek lubuje się właśnie w tym brzęczeniu... Piękne oczka mają, prawda? :lol:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Nie lubię sody.
jacekk

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe