[Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Historia oświetlenia polskich miast i realizowane inwestycje oświetleniowe

Re: [Warszawa] Aktualne oświetlenie stołecznych ulic

Postprzez oskard » 21 października 2015, 18:32

Pisali coś konkretniej, kiedy dokładnie mają je zdemontować? Trochę szybkawo się to potoczyło... Niby wiadomo było, że w tym roku to zrobią, ale miałem jednak nadzieję, że przez różne ostatnie zawirowania odłożą to na przyszły rok, jako rzecz mniej pilną. Jakby co, mam to miejsce w większości obcykane nocą - w lipcu chyba je fotografowałem. Ale chciałem jeszcze za dnia, i przynajmniej ze dwie perspektywy ulicy (z obu jej końców) ze statywem pożyczonym zrobić... Ma ktoś możliwość wyprzedzić mnie, na wypadek gdybym nie zdążył?
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez Snoop » 22 października 2015, 13:47

Oby tylko oprawy zostały te same. To jedne z ostatnich oryginalnych opraw. Szkoda by ich było. Jakby jeszcze dorobili do nich białe klosze-pierścienie to byłby czad!
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez Utilizer » 22 października 2015, 14:34

Na pewno nie zostaną, nie spełniają norm i sa zdekompletowane
Utilizer

Zdjęcia: 2797

Postprzez oskard » 22 października 2015, 15:18

Dla takich opraw praktycznie jedynym rozwiązaniem są takie muzealno-turystyczne przedsięwzięcia, jak np. kolej rogowska - jakiś czas temu pokazywane były na forum zdjęcia świeżych słupów drewnianych i odmalowanych OBs-ów z żarówkami. Można do takich ożetek zdobyć kilka pastorałów i ustawić to razem na jakimś terenie muzeum/skansenu, jako dopełnienie klimatu przedwojennego, co rzadko się zdarza w tego typu placówkach. Często w takich miejscach stawia się coś nowego, byle było czarne i miało jakiś zawijas. Przykładowo, to czym oświetlono skansen łódzki przy Milionowej, przy pełnym szacunku dla tego pomysłu i miejsca, to raczej "pseudoretro", a nie replika konkretnego wzoru :roll: http://www.mapa.tamizpowrotem.com/wp-co ... C5%BA1.jpg .
Jeśli zaś chodzi o ich pozostawienie, to myślę, że może jeszcze w zaułkach staromiejskich by to przeszło, ale na ulicy stanowiącej dość ważne połączenie, którą kursuje kilka linii autobusów... Szanse są niewielkie raczej.
oskard

Zdjęcia: 29

Postprzez amisiek » 22 października 2015, 22:34

Najpierw przeczytałem SIWZ SIWZ ze stronyhttp://zdm.waw.pl/zamowienia-publiczne/624 - montaż gotowych konstrukcji. Byłem przekonany, że oprawy wylecą na pewno. A z drugiej strony napisali tutaj, że

ZDM napisał(a):Elementy latarni wraz z upływem czasu uległy korozji, niektóre zostały zdekompletowane, część latarni jest odchylona od pionu. Konieczne stało się przeprowadzenie prac instalacyjno-konserwatorskich pod nadzorem konserwatora zabytków. Dlatego też latarnie zostaną zdemontowane, a ich miejsce zajmie oświetlenie zastępcze. Po remoncie wysokość latarni ma być ujednolicona i wyniesie ok. 8 m.

Gdy zajrzymy do dokumentu "przedmiar robót" to tam jest taki oto opis działań montażowych

ZDM napisał(a):Montaż opraw oświetlenia zewnętrznego na wysięgniku - montaż opraw ozdobnych o mocy 105W, dwukomorowych, wykonanych w technologii LED, składających się z 48 diod o białej, neutralnej (4000stK) barwie światła, posiadające obudowy aluminiowe ze szklanym kloszem, malowane proszkowo na kolor RAL 9011

A zatem rtęciowe oprawy klasyczne wylecą z ulicy Szwoleżerów na pewno. To była jedna z ostatnich ulic z TAKIMI klasykami. W ich miejsce wstawią 27 opraw diodowych.
Szkoda trochę, ale jak popatrzycie na stan tych opraw, to widać, że to była już końcówka ich eksploatacji. Dobrze, że chociaż zachowaliśmy zdjęcia.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Witeku » 23 października 2015, 10:38

ZDM napisał(a): Jeśli chodzi o oprawy, te zostaną wymienione na nowe, typu „varsovie”, ze źródłem światła LED. Oprawy będą przypominać te produkowane przez przedwojenną firmę Marciniak.
Witeku

Postprzez amisiek » 23 października 2015, 10:47

Zrobiłem wątek poświęcony najstarszym klasykom w oświetleniu ulicznym i rozpocząłem wybór oraz porządkowanie fotek. Wątek będzie zawierał wybrane zdjęcia ulic i opraw.
Z jednej strony szkoda Ożk w Szwoleżerów, ale z drugiej strony stan techniczny tych opraw to była porażka. Historycznie w podobnych miejscach przed wojną wysiały żarowe i łukowe oprawy produkowane między innymi przez wspomnianą firmę Marciniak i s-ka.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez Snoop » 25 października 2015, 19:45

Na Królewskiej trwa właśnie wymiana oświetlenia. Niestety słupy jak zwykle nie takie jakie tam były (powinny byś wz. 1907), oprawy też z tych za którymi nie przepadam. Trochę też mi szkoda MDM-ów, coraz mniej ich...
Snoop

Zdjęcia: 60

Postprzez Witeku » 26 października 2015, 01:12

Szwoleżerów

Więcej: viewtopic.php?p=217197#p217197

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Witeku

Postprzez amisiek » 26 października 2015, 18:39

Archiwalia, bo tak, jak napisałeś w innym wątku - część pastorałów zniknęła. Dzięki za fotki w innym wątku poświęconym oświetleniu najstarszymi klasykami. Zostanie pamiątka dla potomności.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Miasta polskie