świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Lampka » 19 listopada 2015, 00:23

FOX napisał(a):Jest to jakaś mierna seria piły, apollo oraz firefly z przed 10 lat. Świecą one porównywalnie do żarówki 25w o wyjątkowo nieprzyjemnej różowawej barwie.
Tak więc pomimo że całość jest sprawna wszystko trafi do utylizacji.

Trafiły Ci się Pile, które od dawna poszukuję... Niby chińskie badziewne serie, ale dla mnie są dość klasyczne, biorąc pod uwagę ostatnie czasy. Mam nadzieję, że jeszcze ich nie wywaliłeś?
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez galad » 19 listopada 2015, 12:41

Moje dzisiejsze nabytki, kupione w Chińskim markecie. Marka HUAN QIU Kupiłem 9W na E27 oraz 7W na E14, rozpakowałem tylko ta 7W, z racji barwy świeci światłem jakby to określić trupo białym 6500K, start ma ciepły po pełna jasność osiąga dopiero po ok 2 minutach. Zdjęcie opakowania akurat kompakta E27, bo przy otwieraniu E14 się uszkodziło Obrazek
Obrazek
Teraz E14 na wolności
Obrazek
i w akcji
Obrazek
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Postprzez FOX » 20 listopada 2015, 11:50

Lampka napisał(a):
FOX napisał(a):Jest to jakaś mierna seria piły, apollo oraz firefly z przed 10 lat. Świecą one porównywalnie do żarówki 25w o wyjątkowo nieprzyjemnej różowawej barwie.
Tak więc pomimo że całość jest sprawna wszystko trafi do utylizacji.

Trafiły Ci się Pile, które od dawna poszukuję... Niby chińskie badziewne serie, ale dla mnie są dość klasyczne, biorąc pod uwagę ostatnie czasy. Mam nadzieję, że jeszcze ich nie wywaliłeś?

Kompakty zostawiłem u osoby u której je wymieniałem. Nie brałem ich wtedy bo nie były mi do niczego potrzebne, miały jechać wraz z innymi rzeczami do utylizacji
FOX

Zdjęcia: 0

Postprzez Lampka » 20 listopada 2015, 16:48

Szkoda, a nie byłbyś w stanie odzyskać ich w jakiś sposób :?: Może jeszcze nie pojechały.
Kiedyś dawałem nawet ogłoszenie na forum w sprawie właśnie tych Pil (udało mi się odzyskać póki co 3 sztuki z tej późniejszej wersji)...
Lampka

Postprzez amisiek » 20 listopada 2015, 17:08

Kiedyś potrzebowałem SLki prismatic lub matowej, mogła być uszkodzona.
...
Teraz już nie potrzebuję. Zużyte T12 telamy oraz inne takie oddaję do utylizacji.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Lampka » 21 listopada 2015, 00:55

amisiek napisał(a):Kiedyś potrzebowałem SLki prismatic lub matowej, mogła być uszkodzona.
...
Teraz już nie potrzebuję. Zużyte T12 telamy oraz inne takie oddaję do utylizacji.

Ja SL nadal zbieram we wszystkich wersjach i w każdym stanie technicznym. Każda sztuka potrzebna mi jest - czy to do kolekcji, czy też do opisów, które robię, czy też w ostateczności na części. Jeżeli jakąś znajdziesz, to koniecznie zabierz, najwyżej dogadamy się jakoś na PW. Moim zdaniem SLki nie powinny być ot tak wywalane do utylizacji, gdyż technologicznie to już rzeczywiście archaizm, którym z chęcią się zaopiekuję.
Wiadomo, że zużyte lub niektóre mięsnie świecące kompakty są mało przydatne użytkowo, ale z sentymentu lub z innych względów takie również czasem się zbiera ;)
Lampka

Postprzez FOX » 21 listopada 2015, 10:50

Lampka napisał(a):Szkoda, a nie byłbyś w stanie odzyskać ich w jakiś sposób :?: Może jeszcze nie pojechały.
Kiedyś dawałem nawet ogłoszenie na forum w sprawie właśnie tych Pil (udało mi się odzyskać póki co 3 sztuki z tej późniejszej wersji)...

nie, one miały iść do utylizacji tego samego dnia kiedy zostały wymienione , ja ich nie chciałem więc przy mnie nawet były pakowane wraz z innymi kompaktami do oddania, z resztą nawet jeżeli trafiły do jakiegoś pojemnika w sklepie to nie mam najmniejszej ochoty przegrzebywać go w ich poszukiwaniu....

amisiek napisał(a):
Kiedyś potrzebowałem SLki prismatic lub matowej, mogła być uszkodzona.
...

jeżeli dalej szukasz powinienem mieć dwie SLki pryzmatyczne , używane ale sprawne
FOX

Postprzez amisiek » 21 listopada 2015, 11:13

FOX napisał(a):jeżeli dalej szukasz powinienem mieć dwie SLki pryzmatyczne , używane ale sprawne

Oo, fajnie, która to wersja i jaka moc?
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Postprzez FOX » 21 listopada 2015, 11:21

pierwszy ma moc 18w ( biała obudowa, klosz pryzmatyczny), drugi jest mocy 8 lub 9w ( czarna obudowa, klosz pryzmatyczny)
FOX

Postprzez amisiek » 21 listopada 2015, 11:31

To ja chętnie bym się pisał na obie. Przydadzą mi się. Będą świecić, a nie tylko leżeć w kartonie.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Świetlówki liniowe i kompaktowe