Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Jaaej2005 » 5 kwietnia 2016, 20:17

Opowiem wszystko kropka w kropke. ;)
Miałem kiedyś starego lrf-a polamp i on nie zaświecał się na granatowo a ten co kupiłem zaświecał się charakterystycznie na fioletowo :) , a dopiero teraz wiem że to był efekt oddziałowywania uv na luminofor.
A nie zaświecał się ponieważ rtęć zwarła elektrodę główną z zapłonową ;) popukałem i działa :)

Ja się boję lamp rtęciowych i metalohalogenkowych, ponieważ słyszałem, że one strasznie wybuchają :? , dlatego wyjąłem wtyczkę i zadałem pytanie.

Ja się dopiero uczę :| jestem chyba najmłodszy z forum :|
Ostatnio edytowano 5 kwietnia 2016, 20:22 przez Jaaej2005, łącznie edytowano 1 raz
Jaaej2005

Postprzez JeD » 5 kwietnia 2016, 20:19

Gdy ludzie którzy źle piszą, itp. dostają opierdziel raz, drugi, trzeci i jakoś umieją po tym pisać.
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;)
#lubie_sode
JeD

Zdjęcia: 776

Postprzez MercuryFenix » 5 kwietnia 2016, 20:22

Fajnie że coś wiesz ale czasami poprostu przesadzasz...
Ps. A za Polampu UV nie oddziaływał na luminofor ?
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez lumix26 » 5 kwietnia 2016, 20:25

nie można było tak od razu napisać - sorry ale większość jest bardzo wyczulona na takie dziwne posty - były różne jaja wcześniej i mam prośbę zanim napiszesz zastanów się dwa razy i wtedy sensownie da się napisać ;-)
to prawda ze wyeksploatowana rtęciówka nie świeci tak fajnie przy starcie - nie daje tego fajnego koloru czerwonego - świeci brudnym zielonkawym kolorem a to za sprawą ze jarznik w środku jest cały zaczerniony
Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągniecie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie.
lumix26

Zdjęcia: 3827

Postprzez Jaaej2005 » 5 kwietnia 2016, 20:26

MercuryFenix napisał(a):Fajnie że coś wiesz ale czasami poprostu przesadzasz...
Ps. A za Polampu UV nie oddziaływał na luminofor ?

Nie oddziałowywał zaświecał się na granatowo był to polamp z 1984 roku, to był nowy lrf, ale od początku był jakiś dziwny (jakoś cienko świecił) :roll: , już go nie mam zbił się, nawet jarznik nie przetrwał :cry:
Jaaej2005

Postprzez trojmiejski » 5 kwietnia 2016, 20:39

Luminofory się różnią między rtęciówkami, granatowa barwa świadczy o fluorescencji, gdyby nie było fluorescencji to lampa by startowała jak LR, zobacz na tym filmie Lumixa jak startują rtęciówki bez luminoforu:

trojmiejski

Zdjęcia: 3344

Postprzez Jaaej2005 » 5 kwietnia 2016, 21:34

Zaświecał się jak ten lr :roll:
Coś ten luminofor był wadliwy :twisted:
Jaaej2005

Postprzez jacekk » 5 kwietnia 2016, 22:25

MercuryFenix napisał(a):Ps. A za Polampu UV nie oddziaływał na luminofor ?

Jak jest rtęciówka konkretnie zajechana to świeci w zasadzie bez tej "różowej fazy" po uruchomieniu, od razu dając takie hmm... zielonkawo-brudne światło. Ale to musi być już konkretnie wydojona lampa z smoliście czarnym jażnikiem. I czy to Polam czy Narva efekt jest ten sam.
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez MercuryFenix » 5 kwietnia 2016, 22:41

Ale ja mówię o nowej lampie :D
Pasja czyni nas wyjątkowymi
MercuryFenix

Zdjęcia: 16

Postprzez Lampka » 5 kwietnia 2016, 23:53

W starych Polampach używano zwykle gorsze luminofory, niż stosowane są obecnie. Widać to, porównując światło takiej właśnie starej wiekowo lampy oraz nowej, tzn. produkowanej współcześnie. Jest więcej czerwieni w widmie i lampa świeci bardziej "biało" niż niebieskawo.

Tak przy okazji - obawy przed lampami rtęciowymi są zupełnie niesłuszne; one nie wybuchają, bo ciśnienie w jarzniku nie jest aż tak wysokie. Tak samo, jak soda Ci nie wybuchnie (chyba, że podłączysz je bez dławika, to co innego :mrgreen: ). Co do MH, to tutaj rzeczywiście trzeba uważać, bo te lampy lubią być kapryśne w tym względzie.
Kiedyś, zanim zacząłem podłączać i bawić się też lampami wysokoprężnymi, również miałem obawy, czy rtęciówki wybuchają, ale jednak niesłuszne. Trzeba tylko uważać, żeby nie podłączyć jej bez dławika, bo wtedy tylko błyśnie i oprócz wysadzenia bezpieczników, czasem może pęknąć jarznik.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic