Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 21:23

daylight napisał(a):Może (ale nie musi) zaistnieć drobny problem - nie wszystkie wyprowadzenia żarówek całoszklanych będą chciały się łatwo przylutować. Czort wie z czego oni te wyprowadzenia zrobią...

Widzę, że zdążyłeś wyedytować. :P Mniejsze moce tego kalibru chyba też są? Kojarzę, że w aucie mam takie całkiem małe poniżej 1W i jakiś pośredni typ.

Nie znam żadnych oprócz tych wąziutkich 1,2W skalowych stosowanych np. w toskach do podświetlenia skali, i grubych, wielkich W5W ;).
Ostatnio edytowano 10 kwietnia 2016, 21:38 przez Beton, łącznie edytowano 1 raz
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez jacekk » 10 kwietnia 2016, 21:36

Istnieją jeszcze żarówki T10 o mocach 1,2W 2,4W (albo 2,3W) 4W i 5W, te słabsze miałem kiedyś w motocyklu w zegarach, 4W i 5W są popularne w samochodach, ponadto chyba są w odmianach na 24V. Do wyboru do koloru, a wyglądają przynajmniej normalniej niż te cieńkie, po wykonaniu maskownicy tak że wystawać będzie tylko walcowa część bańki to już nie ma znaczenia czy ona jest wlutowana czy siedzi w oprawce. Lutować się ogólnie da, chociaż czasem trzeba do pocynowania użyć mocniejszego siuwaksu niż kalafonia.

O takie coś.

http://allegro.pl/zarowka-zarowki-posto ... 67444.html
Nie lubię sody.
jacekk

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 21:55

Zgadza się, ale niestety nie znalazłem dzisiaj żarówek W5W 1,2W w dobrej cenie, ale jestem zmęczony i jutro się tym zajmę na poważnie.

A tak świecą żarówki 6,3V na napięciu 4V. Ciągle zbyt jasno - na połowie napięcia żarówki 24V powinny świecić w sam raz. Zdjęcie próbnej płytki wykonane jakiś czas temu, dla zobrazowania sobie, jak to będzie wyglądać.

Obrazek
Beton

Postprzez KaszeL » 10 kwietnia 2016, 22:08

Beton napisał(a):nie mam czasu na siedzenie i kręcenie oprawek z drutu, ani odwijanie transformatorów

No to jak nie masz czasu, to będziesz miał drogo. Proste :)
Tutaj masz najmniejsze i najtańsze samochodówki w postaci zwykłych żarówek: http://allegro.pl/zarowka-samochodowa-a ... 43743.html ale zapomnij o oprawkach. Nie wiem czy wiesz, ale są jeszcze mniejsze żarówki z gwintem Edisona. Subminiaturowe E5,5 :)
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 22:12

Trudno. Chcę, żeby to wyglądało i było porządnie wykonane :roll: Coś wymyślę. Kolega też kombinuje, co dwie głowy to nie jedna, znajdziemy złoty środek. Najwyżej to będzie najdroższa zabawka jaką sobie zbudowałem, wyprodukowana w ilości dwóch egzemplarzy (bo kolega też mimo kosztów chce taki mieć).
Beton

Postprzez toomm40 » 11 kwietnia 2016, 00:48

a spytam czysto teoretycznie, gdyby coś takiego wykonać i użyć neonówki tlące z gwintem E14 ? wówczas musiało by to być na 240 V, ale neonówki mają znikomy pobór mocy, czy coś takiego było by możliwe i miało by sens ? :P
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Postprzez daylight » 11 kwietnia 2016, 02:33

Skoro zegary z lampami nixie miały sens, to dlaczego by nie? Odpowiednia ilość neonówek (na ilu żarówkach stanęło? 99 sztuk?), dla każdej osobny rezystor, układ zegara, rządek tranzystorów wysokonapięciowych (w praktyce UBEmax. i UCEmax. minimum 70-80V) i lecimy. :) Niestety sterowanie wskaźnikami neonowymi trochę gryzie się z multipleksowaniem, pożądane byłoby sterowanie statyczne co daje 28 tranzystorów. Jeśli już neonówki, to i układ zegara można zrealizować klasycznie, bez uC - zestawem 7490 i 7447 lub nowocześniej - 4518 i 4511.
W praktyce takie zegary realizowano w postaci wyświetlaczy cyfrowych nixie sterowanych z wysokonapięciowych dekoderów 74141.

W ZSRR produkowano również neonówki z gwintem E10, bodaj któryś z wariantów ИН3.
daylight

Postprzez Beton » 11 kwietnia 2016, 09:56

Bardzo fajny pomysł, ale... tutaj znowu cena neonówek na e10 jest zaporowa ;). Jedynie neonówki do wlutowania są tanie, ale źle wyglądają z góry, czyli patrząc od frontu zegara. Sprawdzę, czy mam takie neonówki i wsadzę może ze dwie do tego przed-prototypu z góry, zobaczę, jak to będzie wyglądało.
Beton

Postprzez slaweklampy » 11 kwietnia 2016, 12:01

Witam

Moim zdaniem najlepiej jest zastosować żarówki telefoniczne 6V, a zegar zasilać zasilaczem impulsowym 5V, może być komputerowy.
Ostatnio edytowano 11 kwietnia 2016, 15:50 przez slaweklampy, łącznie edytowano 1 raz
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez toomm40 » 11 kwietnia 2016, 12:26

o żarówkach telefonicznych już pisałem .
jeśli chodzi o neonówki, to ja akurat mam ich nieznaczny zapas :) ale problem by z kolei stanowiło kupienie oprawek E14 w tak dużej ilości :roll:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
TELAM - i wszystko jasne :D
toomm40

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic