Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez bartek380V » 30 kwietnia 2016, 21:09

Posiadam bebechy z kompakta 32 W ,czy ktos juz probowal cos na tym odpalac? Korci mnie zeby sprobowac odpalic TLD 36W,napewno rura zaswieci ale czy na 100% jasnosci to chyba napewno nie bo tam sa chyba inne prady :oops:
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Zdjęcia: 4

Postprzez Lampka » 30 kwietnia 2016, 22:00

Różne rury mają różny prąd pracy i spadek napięcia, dlatego nie wszystkie osiągają takie same parametry na układach dla rur teoretycznie o tej samej mocy. Spróbuj odpalić taką rurę i pomierz parametry pracy, to się przekonasz ;)
Bebechy z Lumaxów 32W są dobre do dobijania zużytych rur do 20W mocy, o ile podłączysz układ szeregowo przez żarówkę o mocy 40-50W, a zużytą elektrodę zewrzesz i w szereg z tą elektrodą wstawisz żarówkę choinkową 3-5W. Należy też wyciągnąć bebechy tak, aby elementy na płytce były umieszczone do góry, aby zapewnić im dobre chłodzenie.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez bartek380V » 1 maja 2016, 19:07

Uklad 23Watt nie odpalal na 100% nawet TLD 18 takze rury 36 nawet nie ma co podlaczac
Zawsze przestrzegaj zasad BHP . robisz to na wlasną odpowiedzialnosc,jesli nie jestes pewien swojego bepieczenstwa i otoczenia to skonsultuj sie z wykwalifikowanym elektrykiem inaczej mozesz byc zabójca siebie i innych! (wszelkie prawa zastrzezone)
bartek380V

Postprzez jacekk » 1 maja 2016, 20:52

bartek380V napisał(a):Watt

Skąd Wam się te "watt" pobrały, mieszkamu w USA czy w GB? Oficjalna nazwa dla tej jednoski mocy czynnej w naszym kraju to WAT
Nie lubię sody.
jacekk

Zdjęcia: 0

Postprzez Beton » 2 maja 2016, 19:18

Mam pytanie do osób zajmujących się poważniej fotografią. Wczoraj się dowiedziałem o takim wynalazku, jak filtr polaryzacyjny. Powiedzcie, czy:

1. W lustrzance bez podglądu na ekranie LCD, a jedynie w wizjerze da się go sensownie ustawić?
2. Podobno mają powłokę antystatyczną - pozbędę się dzięki temu chociaż częściowo wiecznego problemu z kurzem na obiektywie?
3. Czy pomoże w jakiś sposób na robienie zdjęć np. opraw na tle nieba? W przypadku, kiedy np. chcę sfotografować oprawę na tle zachmurzonego nieba, bądź bezchmurnego?
4. Czy ułatwi w jakiś sposób robienie zdjęć świecących opraw nocą?
5. Czy zabiera sporo światła? Mam wrażenie, że jest mocno przyciemniony, widziałem go jedynie wczoraj na zlocie przez chwilę, jaka to może być wartość ?Minus 1-2 EV?
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez elek » 2 maja 2016, 19:32

1. Tak.
2. Zależy pewnie od filtra, u mnie problem jest.
3. Tak, w przypadku światła rozproszonego pod kątem 90 stopni od pozycji słońca jest dość mocna polaryzacja i użycie filtra polaryzacyjnego mocno przyciemni błękit nieba z tego kierunku.
4. Jeśli chcesz zniwelować odbicia lamp od np. tafli wody w jeziorze to się przyda.
5. Trochę zabiera ale dokładnie to nie powiem, zależy to też od stopnia polaryzacji światła.

Ogólnie to na prawde warto zainwestować w taki filtr.
Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.
www.instagram.com/flurothyl
elek

Zdjęcia: 436

Postprzez wyolon » 13 maja 2016, 12:25

.
Ostatnio edytowano 20 grudnia 2017, 22:31 przez wyolon, łącznie edytowano 1 raz
wyolon

Postprzez MRP200 » 13 maja 2016, 13:27

Pytanie jakie obwody miałyby te bezpieczniki zabezpieczać :?: Wkładkami topikowymi można zabezpieczyć wewnętrzne linie zasilające np. do sąsiednich rozdzielnic. W obwodach odbiorczych nie ma najmniejszego sensu powracać do wkładek topikowych.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez Whites86 » 13 maja 2016, 13:53

wyolon napisał(a):Pytanie do elektryków-czy można założyć w nowej rozdzielce bezpieczniki topikowe ?

oczywiście że można, są specjalne podstawy bezpiecznikowe na szyne DIN do wkładek topikowych , pytanie tylko po co ;)
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

Postprzez bartek380V » 13 maja 2016, 20:07

Dzis przyszedł mi do głowy pomysl zeby odpalic dwa nowe LRF y 250W takiej samej firmy połaczone szeregowo z dedykowanym statecznikiem ale pod 400V (2 fazy) spodziewam sie obnizony prad do 80% znamionowego :P
bartek380V

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic