Widać, że rzeczywiście władze samorządowe, wzięły sobie za priorytet całkowitą wymianę dotychczasowego oświetlenia. Ciekawa konstrukcja na ostatnim zdjęciu
Blog o oświetleniu Łodzi: https://wblasku-lodzi.blogspot.com/
Jest to ciekawy eksperyment, jestem ciekaw sprawności tego systemu po 4-5 latach, jaki procent będzie interwencji, wymian osprzętu czy pojedynczych opraw
Nawet z pozoru najdziwaczniejsza, najskromniejsza pasja jest czymś bardzo, ale to bardzo cennym... ;) #lubie_sode
Faktycznie powinno być Luna, markę odczytałem z pieczątki na lampie, a jako, że napis był pod kątem, to trzeciej litery nie dało się wyraźnie odczytać i w poszczególnych opisach powielałem ten błąd.
Świetne są te Campany Co jak co, ale dla mnie chyba jedne z najlepszych opraw stylizowanych, bardzo ładnie się prezentują, nie to co szpetne pseudo-retro jak u albany Onyxy w kolorze niebieskawym już wyglądają na zmęczone życiem, szyby im zmatowiały
W styczniu wstawiałem fotki z Grochowa - otóż modernizacja dotarła i tutaj. Te zdjęcia są już archiwalne Wyleciały ORZ7/1 i ORZ7/2 W to miejsce zainstalowano oprawy diodowe Modernizacja zrobiona dosłownie kilka dni temu. Lada chwila zostanie wymienione całe oświetlenie z ulicy Osowskiej oraz wszystkich poprzecznych do niej.
Oto oświetlenie ulicy Dudziarskiej (dość słynnej z racji na osiedle, które tam było i zostało zamknięte, eksperyment socjologiczny się nie udał). oprawy usodowione, ale nie wszystkie ponieważ są też takie przypadki jak widać - stare oprawy w takim sobie stanie Są też nowsze oprawy sodowe, ale to nic ciekawego.
Samo osiedle było oświetlane kilkoma parkówkami Osiedle jest opuszczone, okna i drzwi zostały zamurowane, nic tu nie świeci, bo nie ma po co.
Świecenie co noc LRFami albo nawet WLSami dużych mocy w oświetleniu ulicznym przy obecnych cenach energii już raczej nigdzie nie ma racji bytu, niestety..... A będzie raczej jeszcze gorzej... Szkoda, że choć odrobinę ładniejszych opraw nie mogli założyć. Ciekawe to zamknięte osiedle, widzę, że OCP na tych metalowych słupach nie są takie stare, kilka lat temu pewnie jeszcze działały... Budynki czeka pewnie już tylko wyburzenie.
mateusz napisał(a):Szkoda, że choć odrobinę ładniejszych opraw nie mogli założyć
I tak wiele by to nie zmieniło patrząc na estetykę całości... Stare betonowe słupy, każdy pochylony w inną stronę i pordzewiałe wysięgniki To się raczej w całości nadaje do zaorania, a nowe oprawy trafiły tu tylko aby było w miarę oszczędnie, a przy tym żeby coś świeciło. No nie oszukujmy się, na pewno jest lepiej niż przy ORZ z marketowym LEDem
Te OCP na Dudziarskiej świeciły sodówkami. Osiedle miało być wyburzone, ale brak pieniędzy. Raz je widziałem z pociągu.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM" - ułatwia prace wykonywane w domu - nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku - stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku