Wieczorową deszczową porą chciałbym was dzisiaj zaprosić do zapoznania się z oprawami z jednej strony popularnymi, a z drugiej z pierwiastkiem rzadkości. Zaprezentuję dzisiaj oprawy z rodziny OURx. Jedni powiedzą, zwykłe szlory, inni coraz rzadsze oprawy. W dobie Ledyzacji, powoli kończącej erę oświetlenia wyładowczego, nawet taka malaga czy leda potrafi przyprawić o uśmiech. Jednakże, my skupimy się na wersjach rtęciowych tych opraw.
Zaprezentuję 3 modele:
OURd z 1992r, którą zdobyłem już jakiś czas temu. Oprawa jest o tyle ciekawa, że posiada gładki klosz, inny niż mają inne egzemplarze.
Oprawę tę sparowałem z naszym krajowym Polampem z 1992r.

Kolejną oprawą, którą chce wam pokazać, jest to OURe 125 z 2007r. Oprawa również jest leżakiem magazynowym - sparowana jest z Philipsem z 2006r. z ciekawym czerwonym napisem.

Ostatnią oprawą, którą dziś pokaże jest oprawa, którą długo szukałem. OURc-80 Leda Mercury. Leda Rtęciowa na 80W była czymś co od dawna szukałem - dzięki koledze Wojtusiowi z forum udało się taką pozyskać - za co mu dziękuję. Prezentowana oprawa jest z roku 2008, zasilana jest również przez lampkę Philipsa - tym razem wybrałem HPL4 z 2011r. Lampa ta pochodzi ze zlikwidowanej hurtowni elektrycznej - była jedną z ostatnich lamp wyładowczych w niej. Warto zwrócić uwagę również, na to, że na przełomie 2007/2008 zaczęto stosować nazwę handlową "leda mercury".

Cytując klasyka -> "lampy rtęciowe są do opraw rtęciowych", zatem prezentuje oprawy z dedykowanymi źródłami światła w akcji

Zapraszam również do obejrzenia mojego filmu z tymi oprawami na Youtubie. Zapraszam również do skomentowania posta.
Do zobaczenia następnym razem