Żarówki

Klasyczne i te nieco rzadziej spotykane

Re: Żarówki

Postprzez Lianata » 14 kwietnia 2012, 19:30

Czyli nie opłaca się wymieniać za pełnosprawną, bo jeżeli uderzę w żarówkę podczas pracy, to dwuskrętka się rozplącze i nie jest to nic wyjątkowego?
Lianata

Zdjęcia: 6

Postprzez qba » 15 kwietnia 2012, 01:48

MI się tak kiedyś zrobiło w lampce biurkowej w żarówce PILA 60W, że po uderzeniu dwuskrętka zaplątała się w supeł i świeciła jaśniej niż powinna.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020

Postprzez litak1 » 15 kwietnia 2012, 12:04

Lianata napisał(a):Czyli nie opłaca się wymieniać za pełnosprawną, bo jeżeli uderzę w żarówkę podczas pracy, to dwuskrętka się rozplącze i nie jest to nic wyjątkowego?

Nie opłaca się bo w każdej chwili możesz sobie taką zrobić, lepsza do tego celu będzie mniejszej mocy bo w niej łatwiej rozciąga się żarnik
Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego. Na tym forum łączymy teorię z praktyką. Nic nie działa i nikt nie wie dlaczego. ;)
litak1

Zdjęcia: 259

Postprzez qba » 15 kwietnia 2012, 20:31

Moje żarówki. Dodam, że to i tak jeszcze nie wszystkie. Stwierdziłem, że "ciemniary" 25W dominują.
Obrazek
Polamp Pabianice małogabarytowa kulka E-27, 220-230V, 25W z 1992r
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Świeczka E-27, 220-230V, 25W PILA z 1996r
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Chyba moja obecnie najstarsza żarówka. Lumen 25W, 220V z kwietnia 1965r
Obrazek
Obrazek
Moje "ulubione" małogabarytowe matowe kulki 25W. Oczywiście z jednoskrętką. Większość to PILA 230-240V z marca 1987, ale są także Polampy 220-230 z 1985, 86 i 89r.
Obrazek
Nietypowa żarówka nie wiem jakiej mocy ( sądząc po żarniku to 40stka), wyprodukowana dla Marynarki Wojennej. Ma nieco zgnieciony gwint.
Obrazek
Obrazek
qba

Postprzez Lampka » 15 kwietnia 2012, 20:45

Najbardziej podoba mi się ta ostatnia i ta z 65 roku. Mam u siebie jedną taką podobną żarówkę, tylko że ona posiada taki dodatkowy wypustek na czubku bańki i niestety przepaliłem ją kiedyś przez nieuwagę (jej napięcie musiało być niższe, ale napis był nieczytelny).

I chyba na tym pierwszym zdjęciu wypatrzyłem też neonówkę, dość silnie zaczernioną :?: Tam w prawym górnym rogu ;)
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez qba » 15 kwietnia 2012, 21:03

Tak, rzeczywiście jest tam neonówka, z 1971r. To teraz kolejne zdjęcia. Tym razem większe moce:
Świeczka Polamp Pabianice E-14 matowa 220-230V, 60W z 1990r:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
150tka Polamp Pabianice z 1992r
Obrazek
Obrazek
PILA 220-230V, 100W, R80 z 1995r:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dwupak 100tek matowych z dwuskrętką Polamp z 1988r. Mam też drugi z 1986r.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
qba

Postprzez Lampka » 15 kwietnia 2012, 22:54

Ciekawe, że ta reflektorowa ma nadruk "Polamp-Piła", skoro jest z 1995 roku, gdy dawno już Philips wykupił zakłady Polamu ;)
Lampka

Postprzez qba » 16 kwietnia 2012, 22:04

Lampka napisał(a):Ciekawe, że ta reflektorowa ma nadruk "Polamp-Piła", skoro jest z 1995 roku, gdy dawno już Philips wykupił zakłady Polamu ;)

Jeszcze przez kilka lat żarówki w Pile były produkowane z pieczątką Polamp - Piła. A na pewno ta R - 80 jest z 1995r, a nie z 1985r. Te z lat 80 reflektorowe żarówki miały fioletowe pudełka z naszkicowaną na biało żarówką. Czarne z dokładniejszym rysunkiem żarówki pojawiły się ok 1990r i w takich niezmiennie sprzedawano reflektorowe żarówki PILA do 2002r, kiedy wprowadzono dla wszystkich typów pilskich zarówek obowiązujące do dziś jasnobłekitne opakowania pozbawione charakterystycznych okienek. Co ciekawe, mimo, że Phillips wykupił wszystkie udziały fabryki w Pile od skarbu państwa, to cały czas żarówki są sprzedawane z logo Pila. Podobnie było w Pabianichach. Od 1995 lub 96r fabryka jest właśnością Phillipsa, a ja miałem kiedyś 25tkę w żółtym opakowaniu firmowaną jako Polamp Pabianice z 1999r. Była to chyba ostatnia pabianicka żarówka, jaką zakupiłem w sklepie.
Pila 40W na dość nietypowe napięcie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Zielona R-63 Polamp PIła:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
25tki E-14 firmy Ormalight, zakupione w 2010r na bazarze w Lublinie.
Obrazek
qba

Postprzez Lampka » 17 kwietnia 2012, 22:00

qba napisał(a):
Lampka napisał(a):Ciekawe, że ta reflektorowa ma nadruk "Polamp-Piła", skoro jest z 1995 roku, gdy dawno już Philips wykupił zakłady Polamu ;)

Jeszcze przez kilka lat żarówki w Pile były produkowane z pieczątką Polamp - Piła. A na pewno ta R - 80 jest z 1995r, a nie z 1985r. Te z lat 80 reflektorowe żarówki miały fioletowe pudełka z naszkicowaną na biało żarówką. Czarne z dokładniejszym rysunkiem żarówki pojawiły się ok 1990r i w takich niezmiennie sprzedawano reflektorowe żarówki PILA do 2002r, kiedy wprowadzono dla wszystkich typów pilskich zarówek obowiązujące do dziś jasnobłekitne opakowania pozbawione charakterystycznych okienek. Co ciekawe, mimo, że Phillips wykupił wszystkie udziały fabryki w Pile od skarbu państwa, to cały czas żarówki są sprzedawane z logo Pila. Podobnie było w Pabianichach. Od 1995 lub 96r fabryka jest właśnością Phillipsa, a ja miałem kiedyś 25tkę w żółtym opakowaniu firmowaną jako Polamp Pabianice z 1999r. Była to chyba ostatnia pabianicka żarówka, jaką zakupiłem w sklepie.

Ja spotkałem też serie świetlówek Polamp-Pabianice, wszystko miały takie same, jak rury T12 marki Pila. Były to serie z 1997 i 1998 roku (innych nie spotkałem). Co ciekawe jednak, ich wersje T8 robiono w Niemczech ;) Może polamp-pabianice potem zakończył działalność, czy coś... Też już później nie spotkałem nowszych.
Mam też jedną żarówkę Pila w tym brązowym pudełku z dziurami i jest ona ze stycznia 2002 roku. Kupiłem ją z rok temu, zupełnie przypadkiem w małym sklepiku z oświetleniem, razem z innymi współczesnej produkcji ;)
Lampka

Postprzez qba » 17 kwietnia 2012, 22:58

Błękitne pudełka, a także bańki A - 55 wprowadzono do pilskich żarówek jakoś w drugiej połowie 2002r. Ja po raz pierwszy ujrzałem takie w sierpniu albo wrześniu 2002. Laserowe pieczątki w pilskich żarówkach pojawiły się rok wcześniej i jeszcze dało się spotkać żarówki z balonem A - 60 z nowym typem pieczątki i opakowaną w stary kartonik z okienkiem. Te moje świeczki PILA z 1996r zakupiłem w tym roku z wyprzedaży w likwidowanym sklepie elektrycznym. Co ciekawe sklep ten istniał około roku i nie wiem jakim cudem żarówki przetrwały 16 lat. W jeszcze innym sklepie AGD z kilkunastoletnim stażem dostałem niedawno 100tkę PILA z połowy lat 90 w zielonym pudełku.
qba

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Żarówki tradycyjne i halogenowe