Parę pytań do profesjonalistów

Dyskusja na tematy dowolne

Re: Parę pytań do profesjonalistów

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 12:15

daylight napisał(a):Od dawna tłumaczę, że transformator to najmniejszy problem. Na zegar potrzebne będą 102 żarówki - to zdecydowana większość kosztów. Trzeba znaleźć te najtańsze i do nich dopasować się z resztą układu. A transformator można dobrać jakikolwiek - ze złomu, z demobilu, z czyichś przydasiów, a nawet dostać za dobre słowo. :P Najlepiej żeby był rozbieralny - wtedy można sobie dowolnie zmodyfikować uzwojenie wtórne.

Kłopot w tym, że chcemy taką konstrukcję zrobić w ten sposób, aby elementy dało się później dostać bez problemu od ręki, a nie bawić się w rozbieranie każdego transformatora, odwijanie zwojów lub szukanie identycznego itd. Możliwe, że trzeba będzie wykonać kilka takich zegarów. Ale miałeś rację, żarówki to największy problem, myślałem, że hurtownie się chętnie pozbędą jakichś zalegających od lat latarkowych żarówek, będę mógł sobie wybrać napięcie itd. Ale wczoraj nad tym siadłem, sprawdziłem, że taka żarówka 3,5V pobiera 200mA prądu, 24V już 50mA więc zegar będzie znacznie mniej kosztowny w eksploatacji przy 24V. Ale na jeden zegar wychodzi grubo ponad 200zł na same żarówki... Dlatego szukam jakiejś alternatywy np. w postaci importu z Chin :P.
Beton

Zdjęcia: 0

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 12:36

Beton napisał(a):Ale wczoraj nad tym siadłem, sprawdziłem, że taka żarówka 3,5V pobiera 200mA prądu, 24V już 50mA więc zegar będzie znacznie mniej kosztowny w eksploatacji przy 24V.

Yyy... to usiądź i sprawdź jeszcze raz - tym razem z kalkulatorem. ;) Bo mi wychodzi niemal dwukrotna różnica na korzyść żarówek latarkowych.

Inna sprawa, że pobór mocy można nieco ograniczyć zaniżając napięcie zasilające wyświetlacz. Kosztem obniżenia temperatury barwowej... No ale te fabryczne zegary też świecą na pomarańczowo.
daylight

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 12:46

daylight napisał(a):
Beton napisał(a):Ale wczoraj nad tym siadłem, sprawdziłem, że taka żarówka 3,5V pobiera 200mA prądu, 24V już 50mA więc zegar będzie znacznie mniej kosztowny w eksploatacji przy 24V.

Yyy... to usiądź i sprawdź jeszcze raz - tym razem z kalkulatorem. ;) Bo mi wychodzi niemal dwukrotna różnica na korzyść żarówek latarkowych.

Inna sprawa, że pobór mocy można nieco ograniczyć zaniżając napięcie zasilające wyświetlacz. Kosztem obniżenia temperatury barwowej... No ale te fabryczne zegary też świecą na pomarańczowo.

Temperatura barwowa ma być obniżona, dokładnie tak, jak napisałem w poście wyżej ;). Wczoraj zrobiłem test i żarówki w zegarze świecącym pełną mocą oświetlałyby pokój i wyglądały nieciekawie.

Jakie w takim razie żarówki na gwint E10 byś polecił, aby wyszło jak najniższe zużycie prądu przy dostępności transformatora? Faktycznie coś poknociłem.
Ostatnio edytowano 10 kwietnia 2016, 12:49 przez Beton, łącznie edytowano 1 raz
Beton

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 12:49

P=U*I
3,5*0,2=0,7W
24*0,05=1,2W
Już łapiesz?

Przy czym od strony sterowania korzystniejsze byłyby żarówki 24V - mniejsze prądy, mniejsze straty (na ścieżkach, przewodach, prostowniku i przede wszystkim na tranzystorach sterujących).
daylight

Postprzez Beton » 10 kwietnia 2016, 12:56

Zgadza się, podstawowy wzór :mrgreen: . Tylko jak zrobić kompromis pomiędzy dostępnością i ceną żarówek, poborem mocy zegara i dostępnością transformatorów...
Beton

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 13:09

Osobiście w tym kompromisie skupiłbym się na kosztach żarówek. Transformator - jak pisałem powyżej. Na siłę chcesz mieć typowy transformator a to podnosi koszty i komplikuje konstrukcję. Koszty eksploatacji można ograniczać wprowadzając tryb nocny (jeszcze bardziej obniżając napięcie zasilania wyświetlacza - np odczep w uzwojeniu wtórnym transformatora) i tryb "nie ma mnie w domu" - czyli całkowite wyłączenie wyświetlacza.
daylight

Postprzez kamil » 10 kwietnia 2016, 13:32

A może użyć takich żarówek samochodowych wykorzystywane są do podświetlania liczników .
https://www.tim.pl/zarowka-samochodowa- ... olux-10szt
i oprawki do nich .
http://www.conrad.pl/Oprawa-%C5%BCar%C3 ... &pi=720170
kamil

Zdjęcia: 5

Postprzez KaszeL » 10 kwietnia 2016, 14:05

Beton no nie uciekniesz od tych kosztów. Zanim zaczniesz prace, zrób sobie kosztorys ile to wszystko będzie Cię kosztowało. Moim zdaniem sprowadzanie z chin to raczej słaby pomysł :\ Najtańsze żarówy jakie mi przychodzą do głowy, to samochodowe z trzonkiem BA9s. Przykładowa aukcja tutaj: http://allegro.pl/zarowka-t2w-12v-2w-ba ... 90912.html Wychodzi w przeliczeniu od 69gr/sztukę. Żarówki jak widać dość tanie, ale niestety trzeba by do nich kupić oprawki. Te już tanie tanie nie są 2,9zł/sztukę. Przykładowa aukcja tutaj: http://allegro.pl/oprawka-do-zarowki-ba ... 41386.html Zatem trzeba liczyć minimum 3,6zł/punkt. Teraz pytanie ile takich żarówek na segment? 5 sztuk? Daje to 35 sztuk na cyfrę i 140 sztuk na zegar. Plus jakieś dodatkowe na dwukropki. Robi się 500 zł za same źródła światła i oprawki, a gdzie reszta? Z drugiej strony, można iść w stronę chińczyków dostępnych u nas. Żarówka E10: http://www.tme.eu/pl/details/lamp-ek_24 ... ghtmaster/ przy zamówieniu 50+ kosztują 0,848 zł netto/sztukę. Przy 250+ sztukach kosztują 0,705 zł netto/sztukę. Do oczywiście są pasujące oprawki: http://www.tme.eu/pl/details/lamp-op-e1 ... wy/goobay/ przy zamówieniu 50+ kosztują 1,02 zł netto/sztukę. Przy 250+ sztukach 0,902 zł netto/sztukę. Zatem przy zakupie kompletów na powiedzmy 2 zegary masz kwoty na poziomie 1,98 zł brutto/punkt. Prawie dwa razy taniej niż przy samochodowych, ale jakość pewnie podła :\ Prawdę mówiąc ja nie widzę tego projektu z kosztem poniżej 1000zł/sztukę zegara. Trochę droga zabawka jak na fanaberię.

Zupełnie inna para kapci, to zużycie energii. Zakładając takie segmenty jak powiedziałem i zasilanie pełnym napięciem taki zegar wciągnie minimum 60W na wyświetlanie godziny 1:11, a maksimum 220W dla np. 23:58. Niezła grzałeczka wyjdzie z tego nawet jak obniżysz moc żarówek o połowę. Praca ciągła z ciągłym wyświetlaniem czasu chyba nie przejdzie. A w takim wypadku koszty projektu tylko rosną :(
Uwaga zły, zły admin. W razie problemów szukaj pomocy u dobrego -> neon44
KaszeL
Site Admin

Zdjęcia: 534

Postprzez daylight » 10 kwietnia 2016, 14:42

Żarówek wychodzi 102 szt. na zegar. 25 na każdą cyfrę i 2 na dwukropek. Tłumaczyłem już to Betonowi kilka razy, no ale uparł się, że żarówki muszą być E10 z fabrycznymi oprawkami (proponowałem samoróbki z drutu na płytce drukowanej) i transformator musi być typowy, dostępny w handlu, bo produkcja seryjna. I nie przegadasz. :P

Można ew. zaoszczędzić 3 żarówki na pierwszej cyfrze pozbywając się jednego segmentu; tu wystarczy możliwość wyświetlania cyfr 1 i 2.
daylight

Postprzez galad » 10 kwietnia 2016, 15:11

Najtańsze żarówki jakie udało mi się wyśledzić to W5W T10 za 39 groszy http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... ec50f0a036

Lub jakbyś wiedział że zrobisz więcej zegarów to zamówić 2000szt żarówek wtedy za sztukę wychodzi ok 14 groszy
http://www.aliexpress.com/item/2000pcs- ... 8f069a1a48

Pozostaje tylko kwestia oprawek i poboru prądu.
Światło żarowe, to jest to!!
galad

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-Topic