świetlówki kompaktowe

Szeroko pojęte lampy fluorescencyjne

Re: świetlówki kompaktowe

Postprzez Whites86 » 8 października 2016, 11:43

Lampka napisał(a):
Whites86 napisał(a):szkoda tylko że zostanie przepalona ;)

Nie rozumiem skąd przekonanie, że miałaby zostać przepalona. Gdyby trafiła w Twoje ręce to z pewnością :mrgreen:

Osram też wydał podobne serie kompaktów z przezroczystą obudową w tym czasie. Jednego takiego Osramka kupiłem kiedyś przez ebaja, jak ją odgrzebię, to też wrzucę fotki ;)

heh, ja nigdy w życiu nie przepaliłęm żadnej lampy która jest ultra rzadka , której miałem tylko jedną sztuke, takich nigdy nie przepale, zalaczam je co najmiej na chwile i tylko do zdjęć,
u Ciebie natomiast takich przypadków była cała masa, z najbardziej nie zrozumiałych dla mnie przypadków było zużycie rury T5 3/2W tej super krótkiej, takich szukam od dawna bezskutecznie
I spojrzał Pan na to wszystko i poszedł w.... gdzieś tam
Whites86

Zdjęcia: 5404

świetlówki kompaktowe

Postprzez Farel03 » 8 października 2016, 12:50

@Whites86

A Razno Super Deluxe T12 20 ? Ją nadal zużywasz albo już padła i jest w recyklingu :/
Lepsze jest wrogiem dobrego. Najprostsze rozwiązania są najlepsze
Farel03

Postprzez Whites86 » 8 października 2016, 13:51

Farel03 napisał(a):@Whites86

A Razno Super Deluxe T12 20 ? Ją nadal zużywasz albo już padła i jest w recyklingu :/

ale takich mam kilka ;) gdybym miał tylko jedną to bym nawet nie myślał o jej zużyciu, jak np mam tesle de lux 1 sztuke, tungsrama 865 1 szytuke tych nigdy nie zuzyje ;)
ta jedna razno de lux swieci nadal i ma się dobrze, przeżyła nawet Razno standard T12 20W i jedną lisme T12 20W
a co do recyklingu, ja nie recyklinguje rur ;]
Whites86

Postprzez amisiek » 8 października 2016, 13:55

Tak się ciągle zastanawiam jak to jest, że eksperymentatorom się tak często przepalają lampy. Kurcze, w łazience świeci mi Graphica od kilku lat. Zapalana nie mniej niż kilkanaście razy dziennie. Zaczernienia minimalne, świetlówka świeci, nic więcej od niej nie chcę. Ta Razno u Adama jeszcze długo będzie świecić, solidne rury Rosjanie zrobili. Taka szkoda, że u nas T12 De Luxe się nie rozpowszechniły, zwyciężyła tandeta.
Lubię dobre światło.
amisiek
Site Admin

Zdjęcia: 1887

Postprzez Whites86 » 8 października 2016, 14:01

amisiek napisał(a):Tak się ciągle zastanawiam jak to jest, że eksperymentatorom się tak często przepalają lampy. Kurcze, w łazience świeci mi Graphica od kilku lat. Zapalana nie mniej niż kilkanaście razy dziennie. Zaczernienia minimalne, świetlówka świeci, nic więcej od niej nie chcę. Ta Razno u Adama jeszcze długo będzie świecić, solidne rury Rosjanie zrobili. Taka szkoda, że u nas T12 De Luxe się nie rozpowszechniły, zwyciężyła tandeta.

no jak to jak ? kombinują z wszelakimi dziwnymi układami do rur, wiec zamiast kilka lat, wykańczają je w kilka miesięcy, mi rury w domu przepalają się średnio co 5 lat, rekordowa rurka która swiecila mi w akwarium potrzebowała 7 lat żeby zdechnąć, a palona była kilkanaście godzin dziennie
Whites86

Postprzez Lampka » 8 października 2016, 23:59

Whites86 napisał(a):heh, ja nigdy w życiu nie przepaliłęm żadnej lampy która jest ultra rzadka , której miałem tylko jedną sztuke, takich nigdy nie przepale, zalaczam je co najmiej na chwile i tylko do zdjęć,
u Ciebie natomiast takich przypadków była cała masa, z najbardziej nie zrozumiałych dla mnie przypadków było zużycie rury T5 3/2W tej super krótkiej, takich szukam od dawna bezskutecznie

To podaj inne przypadki, niż ten, gdy zużyłem przypadkiem rurkę z latarki, jak miałem nieco ponad 10 lat... Od tamtego czasu jednak <trochę> się zmieniło i nie wiesz nawet jak ja dbam o rzadkie świetlówki i lampy (nawet te zużyte, które zasadniczo nie przydadzą się już do normalnego użytkowania - nie zużyte przeze mnie oczywiście), więc przestań wypisywać wszędzie, że ja zużywam rzadkie i kolekcjonerskie świetlówki. Jeżeli tak cię to ciekawi, to tego kompakta nawet nie podłączałem jeszcze, żeby w razie problemów nie uszkodzić elektroniki, którą widać przez obudowę.
Swoją drogą ciekawe ile Ty przepaliłeś ciekawych lampek jak byłeś młody i nie zdawałeś sobie sprawy z ich cennej wartości :P

Co do zużywania rur, to u mnie w zasadzie tylko czwórki padają nierzadko, ale dlatego, że świecę nimi non stop i używam ich dużo, częściowo tych z niższego sortu. Natomiast lepsze Narvy made in germany lub UK (robione przez osrama / sylvanię) świecą mi już ponad rok i też nie chcą się przepalić. Wśród innych rur, czy kompaktów, często świecę po prostu takimi, które nie są już nowe co skraca ich ogólną żywotność ;) ot taki sekret ich obniżonej trwałości.
Kolekcjoner i poszukiwacz starych opraw i źródeł światła
Lampka

Zdjęcia: 14

Postprzez Whites86 » 9 października 2016, 10:10

Lampka napisał(a):Swoją drogą ciekawe ile Ty przepaliłeś ciekawych lampek jak byłeś młody i nie zdawałeś sobie sprawy z ich cennej wartości :P

powiem Ci ile ;) dokładnie 0 :) bo zanim wszedłem na forum miałem tylko i wyłącznie w swoim posiadaniu jedną żarówke węglową która mam do dziś, i nią nie świeciłem zbyt długo wlasnie po to by jej nie przepalić, była dla mnie zbyt ładna by ją zużyć, jest w mojej rodzinie od zawsze, nawet moja matka ją pamięta jak była mała, i nigdy zbyt długo nie była używana bo po prostu masakrycznie słabo świeci i była tylko jako zapas

innych Twoich przypadków nie podam bo nie chce mi się szukać, ale wiem że bulwersowałem się niejednokrotnie ;) akurat ta T5 2/3W najbardziej utkwiła mi w pamięci bo takiej szukałem wszędzie
Whites86

Postprzez slaweklampy » 30 października 2016, 06:54

Apollo 7W E14.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Spieszmy się zbierać stare lampy i radia, tak szybko odchodzą.
slaweklampy

Zdjęcia: 1766

Postprzez MRP200 » 30 października 2016, 13:32

A sprawny aby ten kompakt Apollo. Bo jakoś fotek w akcji nie widzę.
MRP200
Moderator

Zdjęcia: 639

Postprzez qba » 30 października 2016, 19:17

Pewnie świeci na fioletowo.
RACJONALNE OŚWIETLENIE MIESZKAŃ SPRZĘTEM OŚWIETLENIOWYM "POLAM"
- ułatwia prace wykonywane w domu
- nie powoduje olśnienia i zmęczenia wzroku
- stwarza nastrój i warunki miłego wypoczynku
qba

Zdjęcia: 1020