Whites86 napisał(a):heh, ja nigdy w życiu nie przepaliłęm żadnej lampy która jest ultra rzadka , której miałem tylko jedną sztuke, takich nigdy nie przepale, zalaczam je co najmiej na chwile i tylko do zdjęć,
u Ciebie natomiast takich przypadków była cała masa, z najbardziej nie zrozumiałych dla mnie przypadków było zużycie rury T5 3/2W tej super krótkiej, takich szukam od dawna bezskutecznie
To podaj inne przypadki, niż ten, gdy zużyłem przypadkiem rurkę z latarki, jak miałem nieco ponad 10 lat... Od tamtego czasu jednak <trochę> się zmieniło i nie wiesz nawet jak ja dbam o rzadkie świetlówki i lampy (nawet te zużyte, które zasadniczo nie przydadzą się już do normalnego użytkowania - nie zużyte przeze mnie oczywiście), więc przestań wypisywać wszędzie, że ja zużywam rzadkie i kolekcjonerskie świetlówki. Jeżeli tak cię to ciekawi, to tego kompakta nawet nie podłączałem jeszcze, żeby w razie problemów nie uszkodzić elektroniki, którą widać przez obudowę.
Swoją drogą ciekawe ile Ty przepaliłeś ciekawych lampek jak byłeś młody i nie zdawałeś sobie sprawy z ich cennej wartości
Co do zużywania rur, to u mnie w zasadzie tylko czwórki padają nierzadko, ale dlatego, że świecę nimi non stop i używam ich dużo, częściowo tych z niższego sortu. Natomiast lepsze Narvy made in germany lub UK (robione przez osrama / sylvanię) świecą mi już ponad rok i też nie chcą się przepalić. Wśród innych rur, czy kompaktów, często świecę po prostu takimi, które nie są już nowe co skraca ich ogólną żywotność

ot taki sekret ich obniżonej trwałości.